Илън Мъск изтри страниците на SpaceX и Tesla във Фейсбук

Предприемачът Илън Мъск изтри официалните Facebook страници на компаниите си Tesla и SpaceX, съобщава BBC.

Движението #deletefacebook (в превод "изтрий Facebook", б. ред.) се разраства след скандала, който се разрази около фирмата Cambridge Analytica за това, че е събрала данните на 50 млн. потребители от социалната мрежа без тяхно разрешение.

Именно последователите на Мъск, но в друга социална мрежа, го предизвикаха да изтрие страниците на компаниите си от Facebook и той го направи в рамките на няколко минути.

Илън Мъск каза, че не е знаел, че SpaceX има страница във Facebook, като написа в Twetter, че буквално никога не я е виждал, но че скоро тя ще изчезне. А след като друг негов последовател му написа, че и Tesla има профил във Facebook, в рамките на няколко минути и двете страници бяха изтрити. 

Страниците са имали повече от 2,5 млн. последователи преди да бъдат деактивирани.

През 2016 г. Facebook използва SpaceX, за да пусне нов комуникационен сателит на стойност над 200 млн. долара. Ракетата обаче избухна при излитането и разруши спътника.

Мъск посочи, че ще продължи за момента да използва Instagram, който е собственост на Facebook, оплаквайки се, че все пак „влиянието на Facebook бавно се промъква и там“.

Последиците след скандала за злоупотребата с данни стават все по-мащабни за Facebook. Влиятелната американска комисия по търговия (Federal Trade Commission) проверява дали социалната мрежа не е нарушила условията на зададени през 2011 г. указания във връзка с обработката на лични потребителски данни.

Срещу най-голямата в света социална мрежа бе предявен колективен иск във федералния съд в Сан Франциско в началото на седмицата от акционери, които твърдят, че са претърпели загуби след разкритието, че Cambridge Analytica, фирма, базирана в Обединеното кралство и помагаща на кампанията на Тръмп, неправомерно е получила информация за профилите на 50 милиона потребители.

Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини