Прокуратурата проверява мора на коне в Осоговската планина

Районна прокуратура Кюстендил започва проверка за измирането на конете в Осоговската планина. Държавното обвинение се е сезирало по публикации в медии за изоставено от собственика стадо коне в местността Бек Бунар, в резултат на което около 70 животни са починали.

Възложена е спешна проверка на органите на полицията и на Българската агенция по безопасност на храните, които трябва да преценят дами има престъпление от Наказателния кодекс за проява на жестокост към животните, което е довело и до смъртта им.

Предмет на проверка е и информацията, че стадото коне е било отглеждано със средства, отпуснати по програми на ЕС. За това в ефира на btv призна тази сутрин собственикът на конете Петър Пищалов.

Той твърди, че до трагичните гледки на конски трупове, публикувани във Фейсбук вчера, се е стигнало, след като е загубил стадото преди месец и половина, но успял да намери само част от конете.

След като бяха публикувани снимките от конското гробище под в. Руен и на измършавелите около 30-тина животни, останали живи от стадото, доброволци с помощта на Планинската спасителна служба в Кюстендил  направиха акция по подхранването им.

 haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини