От 500 до 5000 лв. прибирали данъчните в София, понякога и вещи

Между 500 и 5 000 лв. са прибирали данъчните от Дирекция "Оперативни проверки" в София. Това стана ясно по време на брифинг във връзка с разследването на Специализираната прокуратурата и ГДБОП за корупционни престъпления - основно подкупи, а разследваната група се състои изцяло от служители на НАП.
 
Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев заяви, че по делото има множество свидетели, които съдействат. Той бе категоричен, че няма да позволят да бъдат натискани свидетели. Те ще имат пълното съдействие на специализираната прокуратура. 
По думите му това е първата и най-голяма група, която е неутрализирана от данъчни служители, които са се възползвали от служебното си положение, искали са и са получавали подкупи.
 
Самото досъдебно производство е образувано преди около месец. Към момента тече привличането на 11 лица в качеството на обвиняеми от различни градове, живеещи в София. Предстои да бъдат привлечен за участие на едно лице и за ръководене на престъпна група на данъчни служители от НАП - София.
Част от лицата ще бъдат привлечени за вторични престъпления, а някои от тях за пране на пари.
 
В хода на предприетите действия са претърсени над 7 адреса, извършени са обиски на лица и на леки автомобили.
 
Стана ясно и че участниците в тази организирана престъпна група са на различни нива - от инспектори, ръководители екипи, до ръководител началник-сектор, който според събраните доказателства е ръководел въпросната организирана престъпна група.Почти пет месеца са работели служителите на ГДБОП. Сумите, които са прибирани са между 500 и 5 000 лв. в зависимост от бизнеса на търговеца и дори от това как визуално изглежда един обект.
 
Въпросните служители от дирекция "Оперативни проверки" извършват проверки в търговски обекти за нарушения. Становището на наблюдаващите прокурори е, че за по-голямата част от лицата е необходимо да бъдат внесени искания за задържането им под стража, тъй като съществува реална опасност същите да извършват други престъпления, предвид характера на деянията, продължителността им и престъпната упоритост.
 
Сумите, намерени в домовете им, са 300 хиляди лева в различни валути и бижута. Ще има и обвинения в пране на пари.
 
Структурата на тази група е била основно от ръководители на екипи, които помежду са разпределяли своите роли, въздействали са върху членове на екипите, координирали са своите действия, като дори се е стигало до моменти, в които определени търговци, които не са имали възможността да отговорят на изискванията, са им взимани вещи, които биха могли да задоволят битови нужди. Влизали в магазина и каквото си харесват, си го вземат, поясни Гешев.
 
Механизмът на получаване на парите бил чрез извършване на така наречената контролна покупка като в стоките, които са били наречени контролна покупка, е бил поставян плик с пари.
 
Шефът на ГДБОП Спиридонов изтъкна, че за събирането на доказателствата е бил приложен целия арсенал от специални разузнавателни средства.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ba
    BAI
    1 0
    17:12, 1 апр 2018
    А защо само в София,
Последни новини