Депутатите д-р Дариткова и Уручев се заемат със скандалният казус за парите на Проглед

Народният представител д-р Даниела Дариткова и евродепутатът Владимир Уручев се ангажираха с проблема, възникнал заради решение на общинския съвет на Чепеларе да пренасочи пари за ремонт на улици в село Проглед към другите две чепеларски села Забърдо и Павелско. За да ги запознае с казуса и да поиска намеса, днес група, начело с кметския наместник на Проглед Марио Куцинов, се срещна с двамата депутати на организирана от тях приемна за гражданите на Община Чепеларе.

При приемането на бюджета на община Чепеларе за тази година мнозинството в Общинския съвет гласува 218 хиляди лева, вписани в капиталовата програма на общината за ремонт на улица в Проглед, да бъдат преразпределени. Така за Проглед остават 18 000 лева, 150 000 лв. са прехвърлени към село Забърдо, съответно 50 000 лв. – за Павелско.

Жителите на селото смятат, че такова пренасочване е не само несправедливо, а и незаконно.

Депутатите се ангажираха да проверят в Министерство на финансите дали има правомощия Общинският съвет да преразпределя средства, отпуснати с нарочно постановление на Министерския съвет. Според д-р Дариткова приоритет за общинските съветници трябва да е законосъобразността на решенията, балансът на интересите и грижата за всяко населено място.

На срещата с депутатите бяха поставени и други проблеми на община Чепеларе.

Общопрактикуващи лекари от Чепеларе се поинтересуваха дали е възможно да се направи ремонт на поликлиниката. Присъстващи на приемната в Чепеларе съветници обясниха, че в капиталовата програма на общината са включени 100 000 лв. за ремонт, в това число и изграждане на външен асансьор за осигуряване на достъпна среда. Те се интересуваха дали има проблем и с детското отделение в смолянската болница. Д-р Дариткова заяви, че временният кадрови дефицит е преодолян и отделението няма да спира работа.

Жител на община Чепеларе изрази мнение, че трябва да се промени нормативната уредба, позволяваща кабинетът за неотложна помощ да отстои на 30 км от практиките на личните лекари. Според гражданина за планинските райони това правило затруднява достъпът на пациентите. Той предложи да се обсъди възможността за разкриване на неотложен кабинет в Чепеларе. Според д-р Дариткова този проблем трябва да се реши в диалог между местните общности и общопрактикуващите лекари.

Хората се интересуваха също дали може да се ускори изграждането на обходния път на Чепеларе във връзка с отварянето на новото ГКПП Рудозем – Ксанти. Те се притесняват, че като започнат по-интензивно да преминават ТИР-овете, ще се увеличи рискът от транспортен травматизъм. Обходният път на Чепеларе трябва да е с дължина 4 км, но още не е довършена процедурата по отчуждаване, за която са нужни около 300 000 лв.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини