Българска студентка по медицина с голямо признание за научна дейност в борбата за лечение на рак 

Нов метод за лечение на рак с нуклеинови киселини осигури на второкурсничката Петя Конакчиева от Медицински университет-Пловдив участие на финалите на „Лаборатория за слава FameLab“, съобщават от висшето медицинско училище.  

Конкурсът, организиран от Британския съвет и МОН, търси млади учени, които говорят вдъхновяващо и разбираемо за науката. Според регламента те имат само 3 минути време, за да представят избраната от тях тема. Създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, конкурсът вече 12-а година събира млади учени от цял свят, а България участва от самото му начало. Четирима пловдивски студенти се явиха на кастинга за националния кръг, като най-активно бе участието на бъдещи лекари от Медицинския университет в Града под тепетата.

„Ракът е едно от най-смъртоносните заболявания на XXI век и интересува всички хора по света. Въпреки усилията смъртността не е намаляла особено, дори в развитите страни. Различните ракови лечения включват оперативна намеса, лъчетерапия, химиотерапия, хормонална терапия, както и терапия с природни продукти.

Въпросът, който всички си задават, е: „Има ли лек за рака? Може ли въобще да съществува?“. И тук се намесват молекулярната биология и медицина“, обяснява своя избор на тема Петя Конакчиева.

Към темата Петя се насочва, когато в края на I курс получава задание по биология и така се оказва в университетската лаборатория, където се работи по метода с нуклеинови киселини. Догодина ще кандидатства за участие в стажантска програма в Кеймбридж.

„Нуклеиновите киселини биват два типа – ДНК и РНК, които пазят и предават наследствената информация и извършват синтезата на белтъците в тялото. Преди само около 2 – 3 десетилетия се откриват вид малки РНК, които първо са сметнати за безполезен продукт на клетъчния метаболизъм, но се оказва, че регулират кои белтъци да се синтезират и кои не. Именно на тази функция се дължи равновесието в човешкия организъм. Ако разберем кой тип миРНК потискат всеки познат рак – белодробен, на гърдата, на простата, кожен, можем по изкуствен начин да увеличим количеството миРНК при конкретния болен, докато всички ракови клетки в организма му не загинат. За да стане лечението още по-ефективно, може по изкуствен начин да се намали количеството на „раковите“ типове миРНК в организма. В основата на това стои терапията с нуклеинови киселини. За да се внесат в организма, те се прикрепват към вируси. Това теоретично означава, че ракът е напълно лечим и дори вече начинът е открит“, обяснява Петя, която е една от четиримата млади хора, изпратени от журито в майсторски клас по комуникация на науката през април.


СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини