Община Борино със скандално искане да вземе „Ягодинската пещера“

    Община Борино иска да вземе Ягодинската пещера край едноименното село Ягодина, за да я управлява и съответно да прибира приходите от нея. Предложението на кмета Мустафа Караахмед беше прието с гласовете на ДПС на сесия, проведена на 28 март тази година. Срещу това скочиха настоящите стопани на една от най-красивите пещери у нас ДТ „Родопея“ и веднага внесоха възражение в областната управа в Смолян.

    „Ние, четиримата съветници от ГЕРБ, напуснахме заседанието в знак на несъгласие с предложението. Заявката на кмета е, че с приходите от пещерата, Общината ще асфалтира всички пътища и улици. “, обясни общинският съветник Георги Генчев. Според него това е абсолютна манипулация, а печалившата пещера се иска единствено заради сериозните приходи, но не и за да се прави нещо за петте населени места в Община Борино с общо около 3 600 души население. Генчев е убеден, че с парите от пещерата няма да се направи нищо за населението и инфраструктурата. „Аз съм съветник вече втори мандат, общината е лош стопанин, управлението е много слабо и нехае за селата. Вече 8-10 години в Ягодина един камък не е сложен, прави се само за село Борино. Ако вземе пещерата това ще доведе само до разруха и дори ще спре туризма“, категоричен е Генчев. По думите му, Туристическо дружество „Родопея“, което стопанисва природният феномен от 15 години, внася всяка година финансови отчети в Сметната палата. Те показват, че приходите с всяка година нарастват, а управата на малката родопска община гледа на нея единствено като „златна кокошка“.

    Кметът на община Борино Караахмед разбираемо е на противоположната позиция и е категоричен, че в искането няма политика и партийна схема за гласуваното решение.

    „От заседанието напуснаха само съветниците, които са заинтересовани лично от пещерата. Едва ли има кмет за последните 20 години, който от началото на мадната си до сега /б.а. Караахмед е първи мандат кмет и заема поста около 2г и половина/, да е докарал толкова инвестиции в Община Борино. Аз съм вкарал 18 млн.лв. , стопил съм заварените задължения от 500 хил.лв и сега общината няма дългове. Никой не е против Туристическото дружество, но под егидата на общината можем заедно да кандидатстваме по европейски програми и взаимно да се контролираме.“

    Според кмета на Борино го подкрепя инаселението на селото. Като доказателство, че няма нищо незаконно в искането да се вземе пещерата, Караахмед посочи и разпратените през ноември 2016г писма от НСОРБ/Националното сдружение на общините в България/, в които се приканват кметовете да посочат кои пещери искат да стопанисват, за да се направи списък и въз основа на него да се направи предложение за законодателни промени, с окито да се разреши на общините да управляват подземните обекти.

    Веднага след решението на общинарите обаче, от ТД „Родопея“ направиха остро възражение, като освен в областната управа, копия са изпратени и до БТС, и до ресорните министерства.

    Всички подземни богатства и обекти са изключителна държавна собственост, а повечето пещери у нас се управляват от БТС, който ги отдава на туристически дружества по места. В случая с Ягодинската пещера тя е не само много печеливша, но и сред най-облагородените от стопаните си, в случая ТД „Родопея“.

    „До момента в Областна управа не е постъпило решение на Общинския съвет в Борино. Не знам какви са мотивите за подобно искане, но след като се запозная с него и с възражението на туристическото дружество, в законоустановения срок от 30 дни ще мога да дам становище по казуса“, каза областният управител Недялко Славов.

    „Това не трябва да стане, не е правилно, а има и горчив опит със случая с пещерата „Дяволското гърло“ в Девин преди години“, каза и зам-обл. управител на Смолян Владимир Гърбелов, при когото е постъпило възражението на ТД „Родопея“. Той допълни, че Община Борино получава отчисления от приходите от пещерата, а само от паркинга пред нея в местната хазна влизат по 20 хил. лв. годишно.

    Входът за възрастни от 7 лв. в подземната забележителност е сравнително висок, но за сметка на това тя е единствената у нас, в която е изградена платформа за хора с увреждания.

    „Управлението на Ягодинската пещера е на много висок ониво и качество, това е потвърдено и от УС на БТС, няма общинска пещера у нас“, заяви категорино и председателят на ТД „Родопея“ доц. Тодор Тодоров, който е и член на УС на БТС. Според него искането на Община Борино да вземе пещерата се налага по политическа линия и той недоумява какво налага подобна смяна на управлението. „Пари лесно се харчат, но когато се приспаднат разходите от приходите остават едни 50-60 хил. лв. , с тях ли ще блесне Общината или какво ?“, коментира доц. Тодоров.

    Той допълни още, че Туристическото дружество развиваактивна учебно-спомагателна дейност, организира мероприятия – като празника и поход на 3 март и други, които се водят в актива на Общината като участие, но се финансират и орагнизират от дружеството.

    „Построихме и няколко заслона за туристи в Буйново заедно с Ловно – рибарската дружинка, два заслона край Ягодина, най-новият е под връх Свети Илия, под който се прави честването за трети март, наблюдателница за мечки по посока на село Кожаре. Закупили сме всички големи огледала за коли и туристи по пътя. Не се афишираме, но подпомагаме и екскурзии на децата от няколко училища, взели сме два големи заема, за да направим пълен ремонт на хижа „Тешел“, която е като тризвезден хотел, а нощувките за туристите там са по 12лв. и 15лв., съответно през лятото и зимата. Ние развиваме и активен социален туризъм, като билета за посещение на Ягодинската пещера за пенсионери и деца е по 4лв. “, каза още управителят на ТД „Родопея“.

    Само за платформата за хора с увреждания, която се издига до средата на пещерата и хората от високо гледат невероятното подземие, са инвестирани 25 хил. лв., като отделно са извършени и редица други дейности по разширяване на пътя с релси за предвижване на съоръжението. Последното подобрение за облагородяване на хитовия туристически обект е направената отдовднитлана система, балгодарение, на която тази година пещерата вече не се наводнява от дъждове и придошли реки.

    Че една от най-атрактивните и посещавани пещери в България, каквато е Ягодинската, е апетитна хапка и може да изостри нездравословни апетити, е ясно. Друг е въпросът защо общински съвет в малка и бедна община с 11 съветника, смята, че ще може с партийна протекция да заобиколи закона, който е ясен – пещерите се управляват от Български Туристически Съюз, не от други субекти. Според запознати с материалния закон и реалната ситуация с управлението на Ягодинската пещера, подобна абсурдна смяна на управлението на една от-най-красивите и печеливши пещери у нас няма да се допусне.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини