Дронът танкер MQ-25 ще зарежда изтребители в полет (видео)

Lockheed Martin публикува концепцията си за безпилотния танкер MQ-25 Stingray, който ще може да зарежда изтребителите в полет и излита и каца от американските самолетоносачи.  Видеото показва летящо крило с няколко ключови компоненти, които вече са използвани в самолетите на борда на самолетоносачите на американския военноморски флот.

MQ-25 в офертата на Lockheed ще бъде задвижвано от двигателя на GE Aviation F404, който е използван от Boeing F / A-18C / D Hornet. Колесникът е идентичен с този на F-35C, който ще бъде пуснат в експлоатация през следващата година. Много от електронните компоненти на F-35C са използвани в Lockheed MQ-25.

Използването на познати системи може да е предимство сред конкурентите. Самолетоносачите разполагат с твърде ограничено място за съхранение на допълнителни резервни части и персонал.  при въвеждането в средата на 2020 г. на безпилотния танкер MQ-25. Използването на системите и структурните компоненти, които вече са в инвентара на кораба, спестява разходите за инвентар и обучение за работа с него.

Другите две от общо трите конкуриращи се предложения са от Boeing (второто видео) и General Atomics Aeronautic Systems. Специалистите отбелязват, че има и странно несъответствие в класовете, предложени от двама от трите кандидати. Двигателят на Lockheed F404 предлага около 5000 кг тяга. Офертата на Boeing е с двигател Rolls-Royce AE3007 с мощност от около 4 000 кг. Предложението на GA-ASI за MQ-25 е задвижвано от Turbofan от Pratt & Whitney Canada PW815, с тяга 8000 кг.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини