Масово измиране на коралите в Големия бариерен риф, сварени от жегите (видео)

Изображение 1 от 2

    В нов доклад учените съобщават за документираното от тях "масовo измиране" на коралите на Големия бариерен риф. Според изследването 30% от коралите на рифовете са загинали при катастрофална деветмесечна морска гореща вълна през 2016 год.

    Изследването, публикувано в Nature, ръководено от проф. Тери Хюз, директор на Центъра за високи научни постижения на ARC за изследване на коралови рифове, изследва връзката между нивото на топлинна експозиция, последващото избеляване и  смъртта на коралите.

    Степента и тежестта на измирането на коралите, регистрирани в Големия бариерен риф, изненадват дори изследователите. Хюз казва пред "Гардиън", че морската гореща вълна през 2016 г. е далеч по-вредна от случаите на избеляване в миналото, при които около 5% до 10% от коралите са загинали.
       

    "Когато коралите избелеят от топлината, те могат или да оцелеят и да възвърнат цвета си бавно, когато температурата падне или да умрат", каза Хюз. "Средно за целия Голям бариерен риф сме загубили 30% от коралите през деветмесечния период от март до ноември 2016 г."

    Учените искали да оценят въздействието на морската гореща вълна през 2016 г. върху коралите по цялата 2300-километрова дължина на Големия бариерен риф. Те установили тясна връзка между умирането на коралите и областите, където топлинате е била екстремна. Северната една трета от рифа е най-силно засегната.

    Проучването установява, че 29% от 3 863-те рифове, които образуват Големия бариерен риф, са загубили две трети или повече от коралите си.

    Хюс казва, че изследователите са изненадани от това колко бързо някои корали са загинали при екстремните морски температури.

    "Конвенционалното схващане е, че след избелването на коралите умират бавно ... от глад. Но установихме друго. Бяхме изненадани, че около половината от измирането, която установихме, е настъпило много бързо."

    Изследването установява, че "първоначално, при върховите температури през март 2016 г., много милиони корали са умрели бързо в северната третина на Големия бариярен риф за период от само две до три седмици ". Това не се дължи на глад, смятат изследователите, а по-скоро температурно чувствителните видове корали започват да умират почти незабавно на места, които са били изложени на топлинен стрес."

    Изследователският екип констатира "значително различаващи се реакции на топлинния стрес". Някои видове корали страдат от "катастрофално измиране", други се оказали по-устойчиви.

    Изследователите смятат, че половината от коралите в плитководните местообитания в северния Голям бариерен риф са изгубени. "Необходимо е спешно да се съсредоточим върху защитата на останалата половина, като помагаме на оцелелите да се възстановят ", казват учените.

    "Големият бариерен риф със сигурност е застрашен от изменението на климата, но не е обречен, ако се справим много бързо с емисиите парникови газове. Нашето изследване показва, че кораловият риф вече се променя радикално в отговор на безпрецедентните горещи вълни."

    Учените казват, че изследванията им подчертават необходимостта от по-нататъшна оценка на риска за разпадането на рифовите екосистеми, особено ако глобалните действия по отношение на изменението на климата не ограничат затоплянето до 1.5 - 2 градуса Целзий.

    Те също така предупреждават, че увеличение над 2° С, ще промени радикално екологичните системи на тропическите рифове. Бъдещето на рифа зависи от това колко бързо се повишават и слизат емисиите.

    Ако целите в Парижкото споразумение бъдат изпълнени, рифът ще оцелее като "смес от топлоустойчиви [корали] и тези, които могат да се възстановят".

    "Биологичното разнообразие вероятно ще бъде по-малко, кораловото покритие вероятно ще бъде по-малко", казват учените. Ако затоплянето продължава бързо, "това ще е краят."

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини