Какво може да проследи един частен сателит (видео)

Слeдващия път, когато имате чувството, че някой ви наблюдава, може се окаже наистина така - от сателит...

Британският стартъп Earth-i публикува видео с първи кадри, заснети от техния сателит VividX2. Сателитът може да създава цветно видео с високо качество, разделителна способност около 60 см при 50 кадъра в секунда. При тези параметри е възможно спокойното и ясно наблюдение на движението на автомобилите по улицата и всички други обекти с подобни и по-големи размери, като кораби и самолети, например.

С тегло 100 кг и размер приблизително 1 кубически метър, VividX2 се движи на около 505 километра над Земята със скорост 7 километра в секунда. Неговата камера Ultra High Definition заснема изображения с висока разделителна способност за всяко местоположение на Земята и записва до две минутно видео, когато минава над всяко наблюдавано местоположение.

Сателитът може да създава триизмерни моделни изображения на наблюдавания обект,  да изчисли скоростта му и други характеристики. Той може да бъде използван за военни или мирни цели, както и от частни клиенти. Едно от възможните му приложения би могло да е за борба с бедствията - наводнения, нефтени разливи, визуална оценка на щетите след тежки бури и критични ситуации.

Изглежда не е възможно проследяването на отделни хора, но и сегашните технологични достижения доскоро бяха в сферата на научната фантастика.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини