Тайните на зехтина

Зехтинът е една от най-здравословните растителни мазнини. Но производството му е бавно и изисква доста усилия, а се оказва, че етикетът Extra Virgin може да стои на бутилка със съвсем друго съдържание. Според статистиката около 70% от зехтина на пазара с такъв етикет изобщо не е virgin и може дори да не е зехтин.

За да отговаря на най-високото качество Extra Virgin, зехтинът трябва да е произведен чрез механични методи за извличане без химикали или прилагане на гореща вода), да е само от първото студено пресоване, неговата олеинова киселинност да е под 1% и да има перфектен вкус. 

От този великолепен продукт има четири основни стъпки надолу до зехтина Помаче, който е от най-ниско качество. Помаче е тази част от маслината, която остава, след като цялото масло и вода, съдържащи се в маслината са били отстранени чрез пресоване или центрофугиране. Чрез използването на някои разтворители, се извлича и малкото останало масло, налично в маслиновото кюспе. След това полученият зехтин може да бъде подобрен, което води до продукт, лишен от специфичния вкус и цвят, а също така не съдържа нито един от витамините, които правят зехтина така полезен.

Най-сигурният начин да се сдобиете с хубав зехтин е да си го купите от производителя му. Но това в повечето случаи не е възможен вариант. Затова ето някои от тайните на зехтина, който можем да срещнем по рафтовете на магазините.

Винаги четете внимателно етикета на бутилката – истинското „течно злато” трябва да е студено пресовано или иначе казано – екстра върджин и цената му не може да е ниска.

Студено пресованият зехтин, носещ маркировка D.O.P - de Origen Protegida, е с гарантиран произход, който означава, че маслините, използвани при направата му, са най-високо качество и се отглеждат само в няколко географски района в света. Този вид зехтин е произведен по най-високи стандарти и качеството му се гарантира от непрестанна проверка. Зехтините със защитено наименование за произход или защитено географско указание носят съотвените знаци, като логото на ЕС, индивидуален номер на бутилката и са наистина "течно злато". Четвърти подтип екстра върджин зехтин е сертифицираният като Био.

Студено пресованият зехтин е подходящ за овкусяване на салати и за приготвянето на други ястия, като специфичният му вкус малко или много променя вкуса на крайния продукт. Студено пресованият продукт не става за пържене и готвене.

Зехтинът може да се консумира до две години от обозначената на етикета реколта. Липсата на информация за годината или за срока на годност на етикета говори, че нещо не е наред.

Как да разпознаем ментето от оригинала:

Ароматът
Отливаме малко количество зехтин в неголяма чаша и я покриваме с длан, като разклащаме чашата и течността. По този начин се освобождават ароматите от мазнината. След около минута доближаваме чашата до носа си и махаме дланта си. Това, което трябва да усетим, е остър и пиперлив аромат, с нюанси на плодове и зеленчуци. Ако някой от тези фактори липсва, най-вероятно става дума за менте.

Кашляне
Това е основният начин за тестване на висококачествен зехтин по света. Отпиваме една глътка от същата чаша и оставяме зехтина в устата си за около 20 секунди, като позволяваме на течността да стигне до всички кътчета в устата. След преглъщане истинският зехтин най-често ще предизвика кашляне - колкото повече кашляме, толкова по-качествен е продуктът.

В хладилника
Един от сигурните начини да разпознаете качествения екстра върджин зехтин е, че той се сгъстява, когато е студено. Това се дължи на факта, че студено пресованият зехтин съдържа предимно мононаситени киселини, които се втвърдяват при ниска температура. Поставен в хладилника, висикокачесвтеният зехтин помътнява и се сгъстява, като някои видове даже стават като гел.

Газена лампа
Според този тест при използването на екстра върджин в лампа с фитил няма, пламакът трябва да гори без дим.

Как да го съхраняваме

Светлината, топлината и въдухът са основните врагове. Те карат зехтина да старее, при което той губи качествата си.  Дръжте го на хладно и тъмно място, никога на прозореца или до кухненската фурна. Дори да ви се иска да го прелеете в красива бутилка, не се изкушавайте да го правите.

Има причина зехтинът да е бутилиран в тъмно зелена бутилка и тя е, че зеленото стъкло предотвратява проникването на светлина, което запазва зехтина за по-дълго. 

Затваряйте капачката възможно най-плътно, за да предотвратите проникването на въздух и окисляването на маслото. Това ще помогне да се запази свежо за по-дълго време, но не повече от няколко месеца.

За да разберете дали зехтинът е годен за ползване или вече е неизползваем, помиришете го. Ароматът му със сигурност ще ви даде правилният отговор.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини