След разкритията на убития журналист ОЛАФ разследва Словакия за измами с фондове

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) води разследване, свързано с работата на убития през февруари журналист Ян Куцяк, потвърди днес ЕК.

Разследването е в ход и затова засега не можем да кажем нищо повече, посочи говорител на комисията.

Приживе Куцяк разследваше връзки на словашкото правителство с италианската мафия, повдигнали съмнения за злоупотреба с европейски средства за земеделие. Европейският парламент прие вчера резолюция, в която настоя за независимо международно разследване за смъртта на Куцяк.

В Словакия вероятно организираната престъпност е проникнала на всички равнища в политиката и икономиката. Налице са политически подбор на прокурори и множество обвинения в корупция срещу най-висши служители, се посочва в документа. Допълва се, че тези случаи не са довели до необходимото безпристрастно разследване.

В резолюцията Европарламентът призовава държавите от ЕС да осигурят личната защита и неприкосновеността на жилищата на разследващите журналисти и на изобличителите (подателите на сигнали за нередности).  Документът порицава обидните коментари на някои европейски политици срещу журналистите (през 2016 г. тогавашният словашки премиер Роберт Фицо нарече журналистите "мръсни курви"). Резоллюцията призовава и за защита на журналистите от натиск и обвинения в клевета, за защита на журналистите, които често стават жертва на съдебно преследване с цел саботиране на работата им, за фонд на ЕС в подкрепа на независимата разследваща журналистика, за изготвяне от Европейската комисия на законодателно предложение за медийната свобода и многообразие, за по-добро следене на медийната собственост и сливанията и придобиванията на медии.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини