Само за два дни добри българи са дарили близо 60 000 лева за транспорта на онкоболната Теодора Маджарова от Бразилия до България, съобщиха нейни близки в специално създадената група във Фейсбук "Да помогнем на Теди". 

32-годишната юристка, която страда от рак на гърдата, от около месец е в южноамериканската държава, където отишла, за да търси изцеление с алтернативни методи от лечителя Жоао де Деус. Състоянието на Теодора обаче рязко се влошило след процедурите при лечителя и тя е настанена в много тежко състояние в бразилска болница. До младата жена, която има две деца - 5-годишен син и 2-годишна дъщеря, е съпругът й Александър. 

В отчаянието си младият мъж призова за помощ в социалните мрежи, тъй като семейството не разполага със средства за медицински транспорт до родината. 

"Тежък човешки казус. От 10-15 дни се опитваме да помогнем. Първата крачка беше да я преместим в държавна болница. Нашите консули са в постоянна връзка с авиокомпаниите, за да може тя да се прибере, но самите лекари също се притесняват дали ще издържи полета. Има оферта от една от авиокомпаниите в София, има и отказ от авиокомпании изобщо да поемат този казус. Трябва да лети с медицински екип, с техника и кислород. Очевидно жената се е влошила след сеанси - методи на лечение", каза пред БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"Радвам се, когато се оценява подкрепата, която се оказва. Посланикът на Бразилия също беше извикан в МВнР с желание за съдействие. Опитваме се да помагаме с каквото можем, доста често успешно", допълни тя.

Късно снощи съпругът на Теодора съобщи във Фейсбук, че са събрани около 60 000 лева от дарения, както и че има неофициална оферта за транспорт на жена му до Истанбул. Днес се очаква потвърждение на предложението.