Сдружение планира да възстанови производството на плодове в региона на Смолян

Изображение 1 от 9

    Мащабен проект за възстановяване на производството на ягоди, малини и горски плодове е на път да реализира сдружение на млади хора от Смолян, в сътрудничество с руския Държавен аграрен университет в Мичуринск.

    За нея ни разказва председателят на КОРЕКТИВ Стоян Ковачев. Сдружението е учредено официално преди около 10 дни, но той, заедно с приятелите и членовете, вече работят по реализирането на амбициозната идея. Вярват, че тя има бъдеще, защото макар и малко над 30-те, Стоян си спомня преливащите от плод градини в селата на Родопите и особено в родното Чокманово. Мечтае да види отново такива плодни плантации, вместо пустеещите земи и села около Смолян, в които не са останали млади хора, а възрастните са пенсионери и са загубили надежда, че земеделието си струва за нещо друго, освен за прехрана на домакинството.

    Част от плана на КОРЕКТИВ и младежите е да се организира доставка на разсад на плодни храстови и други насаждения до всички земеделски поризводители. Те ще са безплатни за желаещите да ги отглеждат, а продукцията след това ще се изкупува за обработка в цех, който също е част от проекта. Така родопските стопани ще имат гарантиран пазар за плодовете, а консервираните вече екологични деликатеси ще бъдат изнасяни за чуждия пазар, включително и извън европейския, обяснява Стоян Ковачев.

    Началото на реализацията на мащабния селскостопански проект вече е поставено през март тази година, когато Стоян гостува с българска делегация в Държавния университет по Аграрно стопанство в Мичуринск, вторият по големина град в Тамбовска област, на около 400 км. от Москва. Градът носи името на бележития руски съветски биолог селекционер Иван Мичурин, а градът е обявен за наукоград с указ на президента през 2003 г.

    Там е създадено най-старото селекционно-генетично учреждение в страната – Всеруският научноизследователски институт по генетика и селекция на плодови растения „И. В. Мичурин“, който по-рано е бил Централна генетична лаборатория на Руската академия на селскостопанските науки, както и Всеруският научноизследователски институт по градинарство „И. В. Мичурин“, а по-рано „ВНИИ по северно овощарство“.

    Българската делегация е посрещната от зам.-ректорът на Мичуринския държавен Аграрен университет, а учените им показват високо технологичната лаборатория на Института, където се създават изключително устойчиви на тежки атмосферни условия растения. Българските гости вкусват и от продуктите, произведени в лабораторните цехове към иститута. Всички са от новоселектираните плодове – сладка, конфитюри, сокове и други висококачествени продукти от ябълки, малини, ягоди, арония и дурги плодове. За посещението си получават и грамоти от руските домакини. В зимната градина виждат най-издръжливите сортове на студ в света, а в Музея цялата история на Мичуринския институт, който е най-старото учебно заведение в Русия с аграрен профил.

    На 5 май в Смолян пристигна и делегация от град Мичуринск, която в програмата си до 10 май има планирани поредица от срещи. Освен забележителностите на Смолян и близките населени места, гостите ще имат и официална среща с ръководството на Община Смолян на 8 май. Делегацията от Мичуринск ще се срещне и с представители на аграрния сектор и земеделски производители от региона. Част от програмата им са срещи с хората и традиционни производства на мляко в Момчиловци и млечни продукти в мандрата в Смилян, както и с други интересни природни обекти и традиционни практики.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини