Пътят и граничният пункт Рудозем – Ксанти ще са готови до края на 2019 г.

    Срещата на екип от областната администрация в Смолян и гръцките партньори се състоя на граничната бразда, точно на пресечната точка на границата, където ще се изгради граничния пункт Рудозем – Ксанти.

    Присъстваха представители на гръцката пътна агенция Egnatia Odos SA, на Управляващия орган и техническия секретариат на програмата Гърция – България 2014-2020 от Солун и представители на Оперативна програма Транспорт, околна среда и устойчиво развитие от Атина.
    От българска страна освен експерти от Областна администрация, на място беше и част от екипа по проекта, представители на АПИ и Гранична полиция, кметът на Рудозем и почетния гражданин на Смолян Георги Чилингиров.

    Областният управител запозна представителите на финансиращите институции с напредъка на проекта за ГКПП, с който лично е ангажиран, както и с пътните връзки към пункта, които АПИ трябва да изгради. Той на място показа бъдещото разположение на пункта и описа организацията на граничния и митнически контрол. 

    Гръцките партньори започват активно същинското строителство на пътя от с. Димарио до българо-гръцката граница.
    Според Славов и двете страни по така важния за региона граничен коридор споделят тезата, че непременно трябва да бъдат спазени сроковете и този пункт да бъде отворен до края на 2019 година.

    „Подчертах, че пътната връзка Пловдив – Смолян – Рудозем – Ксанти е част от разширената европейска транспортна TEN-T мрежа и българската страна е изпълнила ангажимента си за пълна рехабилитация на пътните отсечки от Пловдив през Смолян до Рудозем“, каза Славов и допълни, че очакваме гръцката страна да реализира не само пътния участък от границата до с. Димарио, но и да продължи до Ксанти, за да може тази вертикална ос, правеща връзката между автомагистралите Тракия и Егнатия, да функционира по предназначение, т. е. за всички видове транспортни средства – леки автомобили, автобуси и товарни автомобили.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини