Около 4 хил. домакинства в Смолян ще могат да получат безплатно климатик или котел на пелети

Пилотната процедура в община Смолян за подмяна на горивната база от дърва и въглища с ток и пелети ще бъде валидна само за Смолян, тъй като градът ни е сред най-замърсените с фини прахови частици /ФПЧ/ и е сред населените места, заради които България е санкционирана по показател на чистота на въздуха.

През юни тази година ще стане ясно кога ще стартира програмата и какви ще са критериите за участие на домакинствата, каза зам. – кметът на Смолян Марин Захариев. Тя се финансира по ОП „Околна среда“, а целта е отопляващите се на дърва и въглища, които са най-големия замърсител с ФПЧ, да ги заменят безплатно с друг източник на отопление.

Захариев призова смолянчани, ако възнамеряват да сменят горивната база за отопление, да изчакат края на месец юни, когато ще станат ясни най-важните параметри на проекта, който предизвика голям интерес.

Ще бъдат оповестени и критериите за избор, но за сега е ясно, че за смяна ще могат да кандидатстват само жилища, а уредите ще се дават на брой домакинства. Доманитствата в Смолян са около 4 хиляди и те ще могат да получат безплатно климатик или котел за пелети, които ще заменят дървата и въглищата. Закупуването на цялата система за отопление обаче ще бъде ангажимент на домакинството. След това в продължение на три години комисия ще проверява дали дадените уреди се използват по предназначение и едва след това ще станат собственост на домакинството. Ако се установи неспазване на условията, те ще бъдат взети обратно или ще бъдат наложени санкции.

Повече за проекта, който цели намаляване на ФПЧ гледайте в репортажа на еТВ на сайта в секцията „Мултимедия“.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Am
    Amber Shaw
    0 -1
    22:23, 12 май 2018
    Здравейте,
    Казвам се Амбър, аз съм тук, за да ви препоръчам на легален заемодател, който ми даде заем от 45 000 долара. Името му е г-н Джери Джоунс от финансовите инвестиции на Джери Джоунс, искам да ви призова всички, които се нуждаят от финансова помощ, за вашето заявление за кредит: jerryjonesfinancialinvestments@gmail.com

Още новини

Последни новини