Унгария легализира официалните документи от Тайван за България

Унгария ще сътрудничество в легализирането на тайвански документи, предназначени за ползване в България. Това става възможно с утвърждаването от българското правителство на заседанието му днес на подписания през февруари т. г. договор между българското Министерство на външните работи и Министерството на външните работи и търговията на Унгария.

Според договора, документите от Тайван за България ще се легализират в унгарския търговски офис в Тайпе. 

България неотклонно се придържа към принципа за „един Китай“, признава Тайван като неделима част от Китай и не поддържа дипломатически отношения с Тайпе. Това налага определени ограничения във връзките с Тайван, в т.ч. и по отношение на легализирането на тайвански документи.

В момента, за да бъдат валидизирани пред българските институции тайванските документи на българските граждани трябва да са с щемпел на Министерството на външните работи на Тайван, след това да бъдат заверени от Представителството на Тайван в Гърция, а подписът и заверките на тайванското представителство в Атина да се заверят и от консулската служба на България в гръцката столица. 

С настоящото валидизиране на договора между  България и Унгария значително ще улесни българските граждани и ще стимулира установяването и развитието на бизнес контакти с тайвански граждани, без да противоречи на принципа за признаване на „един Китай“, коментират  от Министерски съвет

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини