Смолян се поклони пред паметника на загиналите във войните

    Смолянчани почетоха 9 май - Ден на Европа и 73-години от победата над хитлерофашизма. По традиция пред Паметника на загиналите във войните в смолянския квартал Райково се състоя почетен караул, бяха поднесени венци. Ангел Добриков, гл.експерт в община Смолян, припомни историческите събития на най-страшната война в човешката история.

    „По данни на Държавна агенция „Архиви“ нашата страна дава в нея над 12 500 жертви, включително и от Среднородопския край. По приблизителни изчисления общо загиналите са над 50 млн. души. Колосални са разрушенията на инфраструктурата и индустрията, на селищата и културните паметници. Наред с милионите човешки жертви и материални загуби, войната поражда и нови проблеми, свързани с насилствено разселване и промяна на граници. Най-важното й следствие обаче, което десетилетия доминира в световната политика и определя съдбата на милиони хора е разделянето на света на две политически системи, което продължава до 80-те години на миналия век.

    Днес, 73 години след Втората световна война, нейните сурови уроци, тежки последствия и незарастващи рани не са забравени. Международната общност, европейските народи са призвани да не допуснат никога повече подобен ужас и страдания в името на бъдещите поколения на мирното и демократичното развитие на своите държави“, каза в словото си Ангел Добриков.

    Сред официалните гости бяха зам.-областният управител Владимир Гърбелов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, председателят на Общинския съвет инж. Димитър Кръстанов, общински съветници, директорът на ОД на МВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, командирът на 101-ви Алпийски полк, полковник Димитър Кацаров, представители на различни институции, деца от детски градини, ученици и жители на Смолян. Сред гостите на празника бе и делегацията от руския град Мичуринск, които са на посещение в Смолян.

    На тържеството присъстваха останалите живи ветерани от войните, както и техни потомци. С падане на колене всички присъстващи почетоха паметта на загиналите, а признателни смолянчани, представители на обществени, държавни и партийни институции поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите. От името на кмета Николай Мелемов, секретарят Момчил Николов поздрави лично ветераните от войните. За тях градоначалникът осигури по традиция празничен обяд.

    Тържествената церемония се организира от община Смолян и е включена в програмата на Майските културни тържества.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини