Удължават визите на работещите по българските курорти чужденци

Търси се възможност за удължаването на визите за сезонните работници. Това съобщи пред Междуведомствения съвет за кадрите в сектора ресорният министър Николина Ангелкова. “Надяваме се в срок от две седмици да има готови предложения за законодателни промени и тази мярка да е в сила за предстоящия летен сезон”, каза министърът.

Тя добави, че мерките са необходими заради недостига на квалифицирани кадри през активните сезони. След промените наемниците от чужбина ще могат да изкарат целия сезон без да се налага да се връщат в страните си, за да кандидатстват за нова виза, която според срока на валидност в момента, изтича в разгара на сезона, уточни министър Ангелкова. Тя допълни още, че в сряда е провела работна среща с Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, на която е коментирано това предложение, както и възможностите за получаване на разрешение за пребиваване от сезонни работници от трети страни в туризма без наличие на виза тип „Д“.

През миналата година 3 400 сезонни работници от страни извън Европейския съюз са били наети на работа в българските туристически обекти, а тази година се очаква броят им да се увеличи.

Министърът посочи още, че за да се преодолее дълготрайно проблема от изключителна важност е дуалното обучение и връзката между бизнес и образование. В момента се проучват възможностите за създаване на Център за квалификация и преквалификация. Поставили сме си за цел от 2019 г. година заедно с Министерство на образованието и науката да създадем този център и считаме, че това ще бъде положителна стъпка в развитието на кадрите, зави министър Ангелкова.

В сферата на хотелиерството и ресторантьорството са включени над 27 хил. активни предприятия. По данни на НСИ за 2017 г.туризмът дава хляб на 12 % от работещите българи.

Haskovo.net

Коментари в сайта

Последни новини