Стотици ученици се хванаха на хорото „Розите на България“ в чест на светите братя Кирил и Методий в Смолян

Изображение 1 от 5

    Под мотото „Розите на България“ хоро ще играят и хиляди наши сънародници в над 25 държави по света

    Поколо 500 деца от Смолян и пловдивското село Устина се хванаха днес на хорото в инициативата „Розите на България“, за да отбележат 11 май – празника на Светите братя Кирил и Методий. Днес СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян чества патронен празник и след шествието и тържеството за празника беше домакин и на голямото хоро, което се случва на общо 40 точки по целия свят, където има българска общност. На хорото в Смолян се хванаха  деца от ОУ „Юрий Гагарин“ и Професионалната гимназия по икономика в Смолян, както и гости от училището партньор от пловдивското село Устина, което също днес има патронен празник.

    Под звуците на „Празничната сюита“ се завихри българско хоро и на площада в кв. Устово, където „Розите на България“ подкрепиха ОУ „Стою Шишков“, ОДЗ „Радост“ и СПГТС „Никола Й. Вапцаров“.
    Днес в 17 часа инициативата ще продължи с участието на деца от ОДК Смолян, ОУ „Иван Вазов“, СУ „Паисий Хилендарски“ и ЕГ „Иван Вазов“ в Смолян.

    Така на площад „Свобода“ се събраха стотици деца, които бяха част от инициативата Министерство на образованието, чиято цел е да привлече вниманието към българските азбука, език, култура и традиции.

    В нея ще участват 941 училища, детски градини и читалища от всички области в България и над 120 български неделни училища по света. В Казахстан и Япония, където няма български неделни училища в инициативата ще участват българските общности.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини