Старинни родопски млечни деликатеси станаха хит на събор на овцевъдите

Изображение 1 от 3

    Община Смолян за поредна година се представя на колоритния национален събор на овцевъдите край Лясковец. Емблематичният ни оркестър „101 каба гайди” участва в откриването на мащабното събитие, чийто водещ бе Веска Бабаджанкова. Кулинари от община Смолян приготвят популярни родопски специалитети и чевермета, от които опитват  гостите и участниците в събора.

    На живописните поляни около Петропавловския манастир, гостите са привличани от невероятните аромати от майсторските чевермета на Манол Пелтеков, кулинарите Бистра и Искра Ахчийски и неповторимото сирене брънза на Салих Пашов . Мaйcтopът нa пpoчyтoтo битo cиpeнe пoкaзва зaнaятa нa дeдитe cи, cъхpaнeн oт вeкoвe. Пашата, както го наричат, отново се превърна в атракция . И битoтo cиpeнe, и бpънзaтa ca мнoгo вкycни и нямaт нищo oбщo c тeзи, кoитo кyпyвaмe в мaгaзинитe, споделят гостите на събора, които се надпреварваха да опитат от специалитетите на майстора от смолянското село Бориково. Те наблюдаваха и с интерес технологията по приготвянето им.

    В шатрата на община Смолян се предлагат традиционни родопски сувенири, рекламни материали и др, като в изложението участва и РИМ „Стою Шишков” – гр.Смолян.

    Съборът, който продължава от 11 до 13 май т.г.,  бе официално открит от изп. директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков, кмета на община Лясковец Ивелина Гецова и съпредседателя на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Община Смолян участва в мащабното събитие по покана на Симеон Караколев.

    Насърчаването на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини е във фокуса на тазгодишното седмо издание на  събора на овцевъдите, който се провежда под мотото „Българските храни от български суровини“.

    Националният събор на овцевъдите се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКАБ), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите и с подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

    Това е най-мащабният форум в сектор Животновъдство у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти. Форматът е без аналог в Европа и в него се включват представители на браншови организации от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова,  Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини