След тежка реставрация, за Деня на музеите в Смолян представят скандална картина

Месец май е изпълнен с празници и прояви от културния календар на Община Смолян, а на 19 май в центъра на събитията ще бъде РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с Европейска нощ на музеите.

Проявите започват в 18 часа с откриването на няколко временни изложби, прожекции на документални филми и танцов концерт спектакъл. Час по-късно, от 19 часа в една от залите на Музея ще бъде представена пред смолянската публика реставрираната картина на художника Анастас Стайков „Родопска сватба“. Уникалното платно е от средата на ХХ век, но беше реставрирано през последните години от специалистите в Художествената галерия в Смолян.

Автентичният шедьовър изобразява сватба между християнин и мюнсюлманка, има интересна съдба и носи тежка слава на автора си – първия смолянски художник Атанас Стайков. Той бил наказан за него от тогавашната комунистическа власт и едва не му коства кариерата на голям и признат художник.

„Родопска сватба“ е монументално платно, работено от Анастас Стайков няколко години, но е завършено през 1957 г. Размерите му са 4 на 2,50 м. Върху платното са запечатани 120 фигури в паметния семеен ритуал на влюбени от две вероизповедания.

В многофигурната композиция ясно са вплетени символите на двете изповядвани в Родопите религии и освен художествена, според специалистите, има и историческа стойност, защото слага печат върху живота на талантливия художник до края на дните му. Художникът е обвинен от съюза на художниците в натурализъм и бягство от соцреализма и е понижен от член на СБХ в кандидат-член.

Въпреки одобрението на публиката при представянето на картината през 1958 г. в Пловдив и 35-те хиляди души, които я посещават, критиката я отхвърля от верните на партията изкуствоведи, художникът е наречен „ретрограден“, още повече че през 30-те години е живял в Париж, което бележи и отношението към творчеството му.   „Родопска сватба“ оставя белег в живота на художника. Скандалът с картината обаче не е заради младоженците от двете вероизповедания в центъра на гигантското платно от 8 квадратни метра. Соцкритиците я определят като твърде реалистична, а стилът е отхвърлен след 9 септември 1944 г. като буржоазен и неотговарящ на партийната линия.

Тогава единствен Владимир Димитров – Майстора подкрепя родопския творец и заявява, че платното е истинска българска картина, истинска българска живопис. Думите му били подминати, а Стайков оставя четките и спира да рисува цели 15 години,  а след това започва да рисува в съвсем друг стил. Любовта към рисуването и родните Родопи, които присъстват в цялото му творчество, се оказват по-силни от обидата и партийното низвергване, и Стайков рисува непрестанно до края на дните си през 1988 г.

Картината се съхранява в Художествената галерия в Смолян, през годините е минала през Окръжния народен съвет, била е в местен музей и в учителския институт, но после е прибирана и на руло престоява в различни складове, заради което преди реставрацията е в окаяно състояние. Приживе авторът, станал родоначалник на три последващи поколения художници, я прибира, а след това дъщеря му Мария Стайкова я дарява на галерията, която я реставрира със средства от дарителски фонд „13 века България“.

Щиляна Чакърова


Хороскоп за 15.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини