Ателие за сечене на монети за Нощта на музеите в Смолян

Разнообразни са инициативите от програмата на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян за майските музейни празници по повод 18 май – Международен ден на музеите, като сред атракциите за гостите ще бъде ателие за сечене на монети.

На 18 май в 11.00 часа ще бъде открита изложбата “Монети от европейските земи“.

Експозицията е по повод 18 май – Международен ден на музеите и 2018 – Европейска година на културното наследство. Във фотодокументална част са представени основните етапи в развитието на древното монетосечене, включително двата големи дяла в нумизматиката – гръцка и римска. Акцент са търговските връзки на Среднородопския регион с градовете по Беломорското крайбрежие. Включени са и най-големите колективни монетни находки, съхранявани във фонд „Нумизматика“ на РИМ „Стою Шишков” - Смолян. Показват се и малко известни и любопитни факти относно различни аспекти на паричното производство и обръщение. Във веществената част от изложбата ще бъдат експонирани 50 монети на градовете Абдера, Калатис, Истрос, Дерахион, на островите Тасос и Евбея, както и византийски фолиси и стаменони, венециански грошове. В колекцията са включени западноевропейски монети от ХVІІІ-ХІХ в., както и румънски, гръцки и италиански монети от първата половина на ХХ в. Автори на изложбата са д-р Николай Бояджиев и Маргарита Люнчева – уредник-археолог.

В 11.30 часа ще бъдат връчени почетни грамоти на дарителите на музея. Общият брой на дарителите за периода от 17 май 2017 година до 18 май 2018 е 17. По голямата част от даренията са от Смолянска област, но има и от други области, сред които са Велико Търново, София и др. За принос в обогатяване на музейните фондове на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян и за доброволчески труд получават дарителски грамоти: доц. Христина Стайкова, Димитър Михайлов, Валерия Димитрова, Д-р Иван Църов, Илия Годев, Тодор Маринов, Стоил Василев, Величка Каварджикова, Добринка Петрова,Радка Свиркова, Съби Мезински, Асен Мезински, Веселин Калфов, Стефка Крушева, Дечко Хаджихристев и Христо Андонов.

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян за първи път ще връчи почетен знак „Дарител на 2018 година“. Той се присъжда на г-н Атанас Филипов Янков от град Чепеларе, във връзка с постъпило от него дарение на ценна историческа колекция от 130 броя, съдържаща наградни отличия, военна кореспонденция и снимки.

Имената на всички дарители ще бъдат публикувани на сайта на музея. На всички дарители голям поклон и да приканим всички, които искат за поколенията да се съхранят историческите свидетелства да споделят и дарят, и с това да обогатяват фондовете на РИМ „Стою Шишков“ - Смолян. В 12.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на Стою Шишков пред входа на музея.

На 19 май 2018 г. за 11-ти пореден път Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян ще се включи в европейската инициатива „Нощ в музея”. Гражданите и гостите на града ще могат да се насладят на разнообразната музейна програма. Тя започва в 18.00 ч. и ще продължи до 24.00 ч. с широко отворени врати за безплатни посещения до постоянна експозиция и временните изложби: „За честта и славата на България“, „Монети от европейските земи“ и „Горски приказки разказват Родопите“.

От 18.00 часа посетителите ще имат възможност да се включат в ателие за сечене на монети. От 19.00 до 19.30 часа Paula George Dance Studio с ръководител Павлина Георгиева ще представи своя концерт-спектакъл, а от 20.00 до 22.00 часа всички желаещи ще имат възможност да си направят снимка за спомен в музея. От 21.00 часа до 24.00 часа програмата предвижда прожекция на филмите „Да докоснеш планината“, „Момчил“ и „Приятели на музея“.

СмоляннБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини