Депутатите вземат по-малко, милионерите стават повече. Преглед на печата

24 часа

Депутатите вземат по-малко, милионерите стават повече

Заплатите на народните представители намаляват средно със 195 лв. месечно, а на президента - с над 580 лв. Причината е в обявената от НСИ средна заплата за март в обществения сектор, която е намаляла в сравнение с тази през декември. От нея се изчисляват заплатите на депутатите, министрите, премиера и президента. Така общият брой на "милионерските" сметки към март 2018 г. вече е 816. Спрямо февруари централната банка е регистрирала леко намаление само на най-големите влогове - те са със 17 по-малко.

Труд

261 осъдени за участие в банди

Двеста шейсет и един души са осъдени за участие в организирани престъпни групи с влезли в сила наказания през миналата година. Броят им е над два пъти по-голям спрямо 2016 г. (125) и близо 4 пъти спрямо 2015 г. (71). Това стана ясно от Доклад за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2017 г., публикуван от прокуратурата.

Прокурорите са работили по 694 досъдебни производства срещу престъпни групи през м.г., като през 2016 г. те са били 620. Наблюдавани са били и 2825 дела срещу обвинени за корупционни престъпления, като са влезли в сила присъдите на 364 души. 121 от тях са за подкупи, колкото е бил и броят им през 2016 г.

Монитор

Яки глоби за шумовия терор и бивакуване на плажа

Mина общественото обсъждане на новият Закон за концесиите и той ще влезе в с сила от следващата година за морските плажове.

В него е упоменато групирането на плажовете. Там са предвидени санкции по отношение къмпингуване на територията на морския плаж и дюните, заяви министър във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с бранша за подготовката и посрещането на летния туристически сезон. Заедно с нея бяха вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов.

Стандарт

Искаме по-малко бюрокрация и формалности за превозвачите

В момента ЕС работи по усъвършенстването на правилата на Съюза, отнасящи се до товарния автомобилен транспорт. Целта е да се опростят разпоредбите, които уреждат работата на шофьорите и автомобилните превозвачи на товари, и да се създадат възможности за развитие на сектора. В България и в други държави членки имаше много обсъждания по тази тема, тъй като на автомобилния превоз на товари се пада значителен дял от икономиката и от общата трудова заетост.

Сега

Задава се ново поскъпване на тока, парното и газа

Ново поскъпване на тока, газа, парното и топлата вода се задава от юли заради повишението на цените на горивата. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов вчера.

"От юли се очакват по-високи цени на природния газ, парното, топлата вода и на тока, произвеждан от топлофикациите по комбиниран начин, ако се запази тенденцията на скок на цените на петрола на международните пазари", каза той.

Иванов все пак се застрахова, че е много рано за точни прогнози и изрази надежда, че през следващия месец международните събития, които са предизвикали това повишаване, постепенно ще отшумят.

Капитал дейли

Теменужка Петкова: Готови сме с доклада за изграждането на АЕЦ "Белене"

До броени дни в парламента ще бъде внесен докладът за АЕЦ "Белене", чието основно послание е, че трябва да се потърси възможност за реализацията на този проект. Това стана ясно от коментар на енергийния министър Теменужка Петкова, цитирана от Агенция "Фокус". Петкова е в Сочи за международния форум "Атомекспо" в периода 14-16 май.

Народното събрание възложи на Министерството на енергетиката в срок до 30 юни да подготви доклад с конкретни предложения за най-добрия начин да се оползотворят всички активи във връзка с проекта "АЕЦ "Белене" и работна група е натоварена да разработи всички възможни варианти за оползотворяване на оборудването, заедно с икономическа оценка на всеки от тях. "Смея да твърдя, че сме готови с доклада и се надявам до броени дни да бъде внесен в българския парламент", заявява Петкова.

Дума

Врачански медици замериха с яйца зам.-министър

Медиците от врачанската МБАЛ "Христо Ботев" се вдигнаха на бунт заради забавените с три месеца заплати. Недоволни хвърлиха яйца по зам.-министър Жени Начева, която вчера отиде в болницата да представи новия директор.

От МЗ за пореден път обещаха спешно решаване на проблемите на болницата, която има дългове за милиони. Начева пак увери, че болницата няма да затвори, в рамките на вчерашния ден ще им бъдат преведени заплатите за февруари, до края на май и априлските, и ще останат неразплатени само мартенските.

Кризата в болницата се задълбочава, медиците масово напускат, затворени са 5 отделения, от седмица не работи реанимацията, а от вчера без лекар е спешното отделение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини