Невъзвръщенецът развял българският трибагреник в Атланта

    Малцина знаят, че той е изпъден от България и обявен за невъзвращенец, заради ролята му в Майските събития от 1989 г. Още по-малко са тези джебелчани, които помнят, че именно ръководените от него шивачки застават с телата си когато жителите на Джебел излизат на първи протест срещу тоталитарната власт. Той не говори за това. И не парадира. Когато обаче става дума за България той желае искрено нейният просперитет и с гордост развява родния трибагреник. Стига чак до Атланта и го прави пред хиляди ротарианци от цял свят.

    Това е предприемачът и общественик Сабахатин Гьокче. Роден през 1961 г. Тръгнал от с. Църквица, Джебелско от род на юруци, развили дребна търговия, днес той е един от водещите предприемачи в сферата на текстила. Известен е с компаниите си „Идеал фешън“, „Ида мода“, „Ида инженеринг“. Един от първите прокарали пътя на проектите за енергийна ефективност в областта.

    Сабахатин Гьокче, един от най-успешните президенти на Ротари клуб-Кърджали е обсебен от техниката. Завършва Техникума по цветна металургия в Кърджали, работи като монтьор в завод „Комсомолец“, където претърпява трудова злополука. Преориентира се към фината механика. При откриването на цех на текстилния завод „Буря“ го привличат за началник. Завършва Техническия университет в Габрово, със специалност „Техника и технология на текстила“. Продължава да учи и до днес. Дипломира се във Варненския свободен университет със специалност „Международен мениджмънт“, а сега завършва магистратура по кръгова икономика.

    Съдбата му е изпълнена с превратности. На 19 май 1989 г. , вече утвърден ръководител при него отиват шивачките от цеха в Джебел. Искат разрешение да протестират. Той не ги спира. Напротив. Насърчава ги, но с едно условие да не се подават на провокации и да няма ексцесии. Обвиняват го, че от неговия факс тръгва декларация до Виенската конференция, но той не продумва  за това. Привикван  е многократно на разпити в участъка. След две седмици той и семейството им са натоварени на милиционерски автомобил и стоварени на Капъ куле. Без право да се завърнат.

    Започват митарствата му в Турция. Отива при брат си в Бурса. Там се събира цялата рода. Не иска да му е в тежест. Първоначално го ангажират във фабрика в Истанбул. Приема работа в Одрин, като ръководител на шивашко предприятие. Репутацията му на специалист е безупречна. Работи допълнително в своя работилничка като механик, търси вода с багета. Но България го тегли. И когато Алиосман Сьонмез и неговите съдружници го канят да оглави голямо преприятие в родния Джебел приема. Знае, че хората в родопския град нямат препитание. Иска да помогне. Оглавява Сьонмез интернешенъл, която с периферните цехове наброява 1200 души персонал.

    През 1998 г. прави своя фирма „Идеал фешън“, която ръководи вече двадесет години. Така продължава семейната традиция-прадядо му е бил абаджия и е обличал цяло Джебелско.

    Като успешен предприемач в сферата на текстила е поканен за член на Ротари клуб –Кърджали.

    На Сабахатин Гьокче се пада тежката задача да организира честването на двадесетгодишнината от чартирането на клуба. Организира много изяви, като една от най-значителните това е националния форум за съвременния имидж на ротарианството. За благотворителна вечер се събират ротарианци от цялата страна. Идват гости от чужбина. Над Кърджали летят мотопланери с националния трибагреник и флага на Ротари. Малки самолети правят авиошоу „Криле над Кърджали“. Прави решителна крачка към отварянето на клуба към медиите и обществеността.

    По време на неговия мандат като президент през ротарианската 2016-2017 г. Ротари интернешенъл отбелязва своя вековен юбилей. Той е с група от България в Атланта, САЩ на световен форум. Облечен в народна носия развява българския трибагреник, привличайки вниманието на хиляди ротарианци.

    Успехите не го главозамайват. Не забравя, че е започнал да се труди от четиригодишен на тютюневата нива, както и предупреждението  на майка си: „На парите няма да робуваш!”.

    Затова помага от сърце. Изцяло ремонтира и оборудва стая в интензивното отделение на момчилградската болница „Д-р Сергей Ростовцев „Наскоро обнови водопровода към с. Мишевско и съставните му села със свои средства и труд. Посланик е пред институциите за подобряването на шосейната мрежа. Дарява пари на храмовете в Джебел, без да дели църквата от джамията.

    Сабахаттин Гьокче редовно прави дарения на домове за възрастни хора, както и на защитени жилища за деца в неравностойно положение.

    Вярва в неограничените възможности на стореното добро. От години помага със средства на младия Златко от Велинград, който е парализиран след неуспешна операция. Купува му специално легло, поръчва му и вана. Осигурява лекарствата. Вярва, че младият мъж ще може отново да ходи.

    Сабахати Гьокче обича предизвикателствата. Президент е на Авиоклуба в Кърджали. Кара ски по черните и червени писти. С велосипед изминава по стотина километра на ден. Има нещо което му е присъщо-търси нови предизвикателства. За да покаже силата на човешкия дух.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини