Кметовете на Кърджали и Силиври инж. Хасан Азис и Йозджан Ъшъклар подписаха договор за побратимяване

Кметовете на Кърджали и Силиври инж. Хасан Азис и Йозджан Ъшъклар подписаха договор за побратимяване и сътрудничество в областта на културата, туризма, икономиката. социалните услуги, екологията, търговията. Официалната церемония се  състоя в залата на Бизнесинкубатора в присъствието на народните представители Адлен Шефкет и Ерол Мехмед, председателя на   Общинския съвет на Кърджали Раиф Мустафа, кметовете на общините Момчилград Сунай Хасан, на Черноочене Айдън Осман и на Ардино Ресми Мурад, общински съветници, кметове на населени места.

     „Протоколът на побратимяването е естествено продължение на нашите добри взаимоотношения както с общините от Република Турция, така и с  община Силиври. Нашите контакти са от няколко години чрез размяна на   делегации за участие във фестивали, различни културни програми и   инициативи, срещи с наши изселници от България в Силиври”, каза инж. Азис след полагане на подписа си под документа.Градоначалникът на Кърджали подчерта, че голямото желание и на двете общини е да се  разширят възможностите за бъдещо сътрудничество.„ Ние видяхме голям потенциал и заряд за партньорство. Искаме да продължим да развиваме  както културния обмен между двете общини и двете държави, така и да обединим нашите усилия за икономическото развитие. Бихме искали  Кърджали да бъде отворената врата за Европа на Силиври в лицето на   нашата  община”, подчерта кметът инж. Хасан Азис. В тази връзка той припомни, че в Кърджали са привлечени много инвестиции, както  български, така и стратегически  инвеститори от Франция в областта на мащиностроенето, от Гърция и САЩ, а благодарение на инвестиции от Гебзе, Турция  в Кърджали се поставя  началото на развитие на един  нов отрасъл - автомобилостроенето. „Кърджали в момента се намира на най – високото си развитие по отношение на мащиностроенето и  автомобилостроенето. Кърджали е марка в България и в Европа в производството на авточасти, които се изнасят не само в Европа, но и в Америка и  Япония”, заяви кметът инж.Азис. Той подари на колегата си специално издание, която  представя изследване на агроспециалисти за развитието на биоземеделието и в Източните Родопи и община Кърджали.

    „Сега Кърджали има претенции да работи така, че да бъде марка и в   областта на биопроизводството на хранители продукти и производство на билки. Очакваме нашето сътрудничеството със Силиври да направи така, че Кърджали да стане марка в България и в Европа в областта хранително – вкусовата промишленост и аз вярвам, че това ще стане”, подчерта г-н Азис.

     „Неслучайно сме заедно. Моят приятел и колега инж. Хасан Азис успя да ми покаже, че Кърджали има голям потенциал в различни сектори. Видяхме възможностите и в сферата на земеделието.Имаме климат, който  е много подходящ на производство на храни. В близко бъдеще Тракия  и Балканите може да станат център на тези сектори”, сподели кметът на Силиври Йозджан Ъшъклар и подчерта,че двете общини могат да си сътрудничичат също в областта на туризма, културата, търговията.     „Надяваме се, че това побратимяване ще бъде първата крачка към нашата съвместна дейност. Нямаме шанс да променим миналото, това ще оставим   в историята, но имаме шанс да градим нашето бъдеще – мирно и красиво”,  каза още Йозджан Ъшъклар. След официалната церемония кметовете на двете общини засадиха заедно дърво пред сградата на община Кърджали в знак на приятелството и подписването на договора за побратимяване.

    За побратимяването има гласувани решения от общинските съвети в Силиври /на 5 февруари 2018г./ и в Кърджали /на 21 март 2018г./

      Протоколът за сътрудничество между Община Силиври и Община Кърджали е съставен на турски, български и английски език. В духа на добрите взаимоотношения, създадени между двете държави, Община Силиври, Република Турция и Община Кърджали, Република България декларират намерение за сътрудничество в областта на туризма, културата, социалните услуги, екологията, търговията и икономиката. Общините Силиври и Кърджали ще подготвят и кандидатстват със съвместни проекти по фондовете за двустранно сътрудничество и Програми за трансгранично сътрудничество, финансирани от ЕС, за да осигурят постоянни съвместни инвестиции на своите граждани, което ще гарантира развитието в тези региони.

     Община Силиври наброява над 170 хил.жители, намира на 67  км западно от Истанбул. Със своята 45 км брегова ивица е популярен летен курорт за мегаполиса. Силиври е естествено пристанище, заради благоприятния климат и плодородна почва районът е с голям  селскостопански потенциал, много фирми работят в преработващата,  хранително – вкусовата и текстилна и промишленост

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини