Учени откриха неочаквана полза от вещество в цветовете на тютюна

    Учени от Университета Ла Троба в Мелбърн установиха, че протеин, който се съдържа в растението декоративен тютюн  (Nicotiana alata), помага при инфекциозни болести, включитено причиненяваните от златист стафилокок, ХИВ, вируса Зика и енцефалитни вируси,. За изследването си  учените съобщават в MedicalXpress.

    Изображения с висока резолюция, показващи атомната структура, били получени с Австралийския синхротрон. Те показали, че пептидът NaD1 разрушава външния слой на гъбичката Candida albicans, която причинява опасни заболявания при хора с имунодефицит.  Действието на пептида е различно от това на антибиотиците, към които гъбичната е развила резистентност. Пептидът разкъсва гъбичката на части и предизвиква смъртта ѝ. 

    Инфекциите са един от основните проблеми в здравоопазването, тъй като всяка осма смърт в света се дължи на тях, подчертават изследователите. Прогнозите са, че през следващите 30 години смъртността заради инфекции ще се увеличава заради разпространението на резистентни към антибиотиците бактерии.

    Същата група учени установи в предишно изследване, че пептидът NaD1 може да убива ракови клетки. Известно е също, че в цветовете на декоративния тютюн се съдържат и други молекули с противогъбично действие.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини