Спасяването на хазартната реклама - битка за лесни милиони

"Лотарията накара хората отново да мечтаят. Сега ние мечтаем политиците да не им отнемат и това", казва актьорът Захари Бахаров в клип, който агитира за подкрепа на "Национална лотария". Видеото на "Ню геймс", най-голямата компания, предлагаща т.нар. мек хазарт, се завъртя в мрежата, след като в парламента бяха внесени промени в Закона за хазарта. Те целят забрана и на непряката му реклама, а продажбата на талоните за търкане да става само в лицензирани обекти.

Инициативата на вицепремиера Валери Симеонов идва, след като от няколко години по трите национални телевизии тече агресивна реклама (уж забранена), обещаваща лесно забогатяване. Сигурният начин да печелиш от хазарт обаче е, като го организираш, а останалото е държавна политика. Проектът на Симеонов е може би първият опит за формиране на такава, но е много възможно да не успее.

При пазар от над 350 млн. лв. годишно само на лотарийните игри плюс бюджети за спонсорства и реклами за десетки милиони отпорът е очаквано оглушителен. Лицензирани организатори на лотарии са държавният Български спортен тотализатор (БСТ) и двата частни - "Ню геймс" с "Национална лотария" и "Евробет" с "Лотария България", зад които стои Васил Божков. От БСТ законът изисква да отделя част от приходите си за развитие на спорта, а частните компании нямат такова задължение.

Спортът разчита на хазарта

Така, както са написани текстовете в проекта на Симеонов, обаче забраната ще засегне и спонсорствата в спорта. А те идват и от друг голям хазартен сегмент - бетинг компаниите. Там основните играчи са "Еврофутбол" (отново свързана с Божков) и няколко международни онлайн оператора. Това обяснава защо Българският футболен съюз (БФС) и клубовете "Левски" и ЦСКА излязоха с декларации срещу промените.

Изненадващо срещу тях се обяви и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Организацията изрази загриженост за цялата верига от дейности, които ще понесат загуби от законопроекта – от хазартните компании до рекламните агенции и футболните клубове. И обеща да ги защити от "законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси".

Позицията на работодателската организация може да е свързана с факта, че председателят на КРИБ Кирил Домусчиев е собственик на ФК "Лудогорец" и член на изпълнителния комитет на БФС. Във футболните среди се смята, че поради водещото значение на клуба му има силно влияние върху решенията на президента на съюза Борислав Михайлов. "Лудогорец" има силен икономически интерес от статуквото в рекламата на хазарта - основен спонсор на тима от Разград е английският оператор Bet365, като по неофициална информация клубът предоставя за 1 млн. лв. годишно мястото върху фланелките си.

Всички клубове в Първа лига са обвързани с рекламни договори с хазартни оператори, а поне шест отбора носят на фланелките си логото на Efbet. Компанията е на практика клонинг на "Еврофутбол" и е първият оператор, който получи лиценз за онлайн хазарт след узаконяването му през 2013 г. През връзките на Efbet, която е регистрирана в Малта, с "Еврофутбол" и оттам с "Национална лотария" минава и връзката с Васил Божков. Управител на компанията е Цветомир Найденов, син на дясната на ръка на Божков от създаването на "Еврофутбол" - Стефан Найденов.

Липсата на други спонсори обрича на зависимост клубовете и също така помага на компанията да купува евтино рекламни площи – за по 10 до 30 хиляди лева на годишно. След срива на КТБ "Ботев" (Пловдив) изглежда като собственост на Efbet – целият стадион в квартал "Коматево" е опасан с рекламни пана на компанията. Градският съперник "Локомотив" също е брандиран с логата на компанията. Efbet e и на фланелките на "Верея" - Стара Загора, "Витоша" (Бистрица), "Септември" (София) и "Дунав" (Русе). Русенци са обявили на сайта си, че получават пари и от WINBet, чиято крайна собственост води до офшорна зона, като подозренията отново са за връзка с Божков.

Самият БФС също е спонсориран от компания за залози - "Еврофутбол", въпреки политиката на ФИФА и УЕФА, в която се смята за лош вкус финансовата подкрепа на хазартните фирми.

В сряда не закъсня и отвореното писмо на волейболната федерация в защита на рекламата на "Национална лотария" - компанията й стана спонсор за световното първенство през септември, което ще се състои в България и Италия. Неотдавна в рекламен клип на "Национална лотария" се включиха и момичета (някои непълнолетни) от националния отбор по художествена гимнастика - той именно стана причина за инициативата на Валери Симеонов.

Телевизиите - на лотариите

Реакция дойде и от Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО). "Прибързаното приемане на неясна редакция на закона няма да доведе до ползи за обществото", се казва в становището й, което настоява за обществена дискусия с бизнеса, експерти, медии и всички, които имат отношение по темата.

По данни на Nielsen AdMosphere "Национална лотария" е и лидер на рекламния пазар за 2017 г. Компанията излъчва рекламите си и има свое предаване в Nova TV и приходите на телевизията от това партньорство вероятно са сериозни. БНТ и bTV излъчват тегленията на държавния тотализатор.

От организацията на водещите интернет медии в страната "Интерактив Адвъртайзинг Бюро България" ("IAB България") коментираха противоречията и неяснотите, които създават внесените текстове на промените, и призоваха за прецизирането им, както и за обществена дискусия. Оттам обръщат внимание, че "големите международни платформи като Google, Facebook и Youtubе, които доминират на пазара на интернет реклама, ще продължат да излъчват реклама на хазартни игри за разлика от местните администратори, които ще са ограничени от новите правила".

Така си е добре

Пред "Капитал" Димитър Ганев от "Национална лотария" коментира, че основният проблем на законопроекта е забраната за продажба в обекти без лиценз от комисията по хазарта, тъй като лотариите навсякъде разчитат на масово разпространение. По думите му рекламата позволява да се намали влиянието на нелегалния хазарт, което се доказва от платените 200 млн. лв. данъци след легализирането на онлайн хазарта през 2012 г. В повечето от протестните декларации срещу промените, които заваляха от началото на седмицата, нелегалният хазарт се сочи като аргумент, но без да е подкрепен с данни. Според експерти към сегашния момент делът му е незначителен, а при лотариите за такъв дори не се е чувало.

Опипване на почвата

Въпреки че получиха принципна подкрепа от ГЕРБ и БСП, проверка на "Капитал" показа, че големият партньор в управлението не бърза с прокарването на измененията. От ДПС, които не проявяват активност, вероятно калкулират как лицензирането на обектите за продажба на лотарийни билети ще се отрази на бизнеса на веригата "Лафка", в която се разпространяват талоните и която се свързва с депутата Делян Пеевски. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки отказа подкрепа на проекта на Симеонов, въпреки че по принцип бил дори за още по-строги ограничения върху хазарта. "Този закон ще зацикли", прогнозира той.

За промяна в позицията на БСП, която подкрепи промените, засега няма сигнали. От ВМРО и "Атака" вече изразиха резерви към предложението на политическия си съюзник в патриотичната коалиция.

До последно

Самият Валери Симеонов не отстъпва от намеренията си и даже стига по-далеч. "Съгласен съм да има и по-високи данъци върху хазарта", каза той пред "Капитал". Сега операторите плащат 15% такса върху приходите си. "Кампанията срещу промените идва от Васил Божков, който през "Нове холдинг" е член на КРИБ. Кирил Домусчиев пък няма основания да ме обича - заради оспорването на промяната на приватизационния му договор за Българския морски флот. Другите, които реагираха, са bTV и Нова TV", каза вицепремиерът. В сряда, когато представи законопроекта си пред партия "Воля", той коментира клипа на "Национална лотария" с думите: "Стадо акули се загрижили за мечтите на малките рибки."

Топлата вода

Фактологическите неистини, изтъквани в спора като "европейска практика", потвърждават необходимостта от обществен дебат по темата. Мнозина биха се изненадали от начина, по който цивилизованите държави търсят баланс между интересите на компаниите в хазарта, свободата на избора на потребителите и защитата им, най-вече на рискови групи като непълнолетните. Има и термин за отговорна реклама (responsible gambling advertising). В най-развитите държави лотариите са държавен монопол, а дори и операторите да са частни, регулацията прави разпределението на приходите много различно от ситуацията тук.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1

    Тя е в ръцете на шепа хора, които искат да ви приберат всичките пари.Ние обаче не протестираме, а участваме във всичките им проекти.БОЙКОТ! От никой нищо не бива да се купува.Призовавам операторите да спрат излъчването на Нова телевизия и БТВ в знак на протест.Това са обирджии, които могат да продадат и майка си за пари.Пак се превърнахме в тоталитарна държава - всичките надежди идват от тотото.Срам, срам, срам!

  • 2
    Зо
    Зора
    3 0
    12:06, 20 май 2018
    Най-богатите стават още по богати,а бедните още по бедни,наивни до простотия,като тези дето си хвърлят парите през терасите.Пускат 10вида талони с незнаен брой,но посочват 1 1-на печалба от еди колко си милиона.Три-четери милиона балъци купуцат ли купуват с надежа за тази печалба и пълнят гушите на шепа пеликани.Хак да ние.КАТО СМЕ ТОЛКОВА ТЪПИ И НСИВНИ.
Последни новини