Къща в Милано, построена за 48 часа - 100 евро/кв.м

Забравете безкрайните строителни обекти, години спестяване за жилище и недостъпни суми за преустройство. Такъв реалистичен сценарий по темата беше представен миналия месец по време на Миланската седмица на дизайна.

Една къща, която изглежда сякаш е паднала от небето между историческите сгради на Piazza Beccaria в Милано, всъщност изникна за около 48 часа в първите дни на седмицата на дизайна.

Проектът, наречен 3D Housing 05 (3D жилище 05), е прототип на къща, отпечатана на място с портативен робот и 3D принтер, първият по рода си в Европа. Той има за цел да покаже потенциалните революционни промени в архитектурата, строителството и изобщо начина на живот, които предстоят в обозримо близко бъдеще.

Прагматично, както изисква неговата професия, разказва Масимилиано Локатели, 51-годишен милански архитект, основател на студио CLS Architetti, но и дизайнер на интериора и автор на успешна колекция от домашни артикули, за смисъла и предимствата на проекта: "За пръв път в Италия и в Европа се изгражда къща, в която всички елементи са отпечатани в 3D. Това е експериментален проект, който открива нови перспективи. Технологията е класика на 3D принтирането - има принтер, който създава напластяващи се ивици от бетонен композит, които образуват стените и някои основни мебели..."

Обяснението продължава: 100 квадратни метра от сграда в суров вид ще струват между 8 и 10 хиляди евро. Това може напълно да революционизира пазара... Цветът на цимента може да варира по желание. Съществуващите в момента ограничения на архитектурата ще изчезнат.

Седмицата на дизайна в Милано: Отпечатаната къща

© CLS Architett

За реализацията на проекта той събира заедно няколко компании - най-голямата инженерна Arup, Cybeхоландска компания, която доставя принтера, и Italcementi Heidelberg Cement Group, която предоставя материалите. Студенти от Колумбийския университет разработват и отпечатват своите прототипи на мебели и аксесоари на строителната площадка. След като машината е свършила работата си, от хората се изисква да завършат покрива, прозорците и вратите, за тях са и останали довършителни работи. Компанията се надява в бъдеще да автоматизира и тази част от процеса.

Проектът "3D жилище 05" изглежда значително по-голям и по-сложен от предишните къщи, изградени с метода на 3D-принтиране, които сме виждали. Състои се от дневна, спалня, кухня, баня и покрив-тераса. Прозорците са от месинг, както и облицовката на кухнята в индустриален стил – така те омекотяват необработените бетонови стени в по-голямата част от интериора. Ваната е изсечена от цял блок мрамор. Неравната текстура на бетона позволява прикрепването на пълзящи растения по външните стени на къщата чак до покрива, който може да се превърне в градина.

Кухнята

© CLS Architett

Кухнята

Структурно къщата е устойчива на земетресения, съдържа кухини, в които са разположени инсталациите и изолацията, и може да бъде разширявана на широчина и височина.

Проектът има слабо въздействие върху околната среда. Сградата се формова със специална смес от циментови прахове, агрегати и свързващи вещества и в бъдеще може да бъде разрушена, пулверизирана и реконструирана със същия материал. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини