След повече от 40 години стомановец отново прогледна

52-годишният Ялдъз Ахмедов Газиев прогледна отново с око, с което не виждал десетилетия наред. Мъжът е от девинското село Стоманово. Той получил травма като дете, на около 10 години, при която дясното му око ослепяло напълно. Оттогава през целия си живот разчитал само на лявото си око. Заради високо кръвно обаче получава запушване/тромбоза на централната артерия на ляво око и в един момент ослепява и с двете очи.

Лекарите от очното отделение на смолянската болница решават, че след като не може да се спаси лявото му око, ще оперират и възстановят зрението на дясното му око,   което мъжът бил убеден, че е загубил завинаги.

„След операция, окото с което не виждаше близо тридесет години, прогледна. Това е медицинско чудо. Изказвам огромната си благодарност към лекарите хирурзи от очно отделение на МБАЛ Смолян!", каза кметицата на Стоманово Тюркян Гаази, която е сестра на прогледналия като по чудо мъж.
„Бях се отчаяла. Сега ще може да се обслужва, да чете, той много обича да чете. Целият му живот дотук мина, невиждайки с това око. Завърши основно образование и беше принуден да не работи, заради окото, не беше и ходил в казармата, заради него. Иначе е голям техничар, разбира от много неща, поправя всякакъв вид техника, автомобили, електроника, идва му от вътре. Окото е лениво, ще е необходимо още време, докато се въстанови, докато всички мускули и нерви заработят, но вижда“, каза Тюркян Гаази.
„През целия си живот е виждал само с лявото си око. От тромбоза то ослепява и няколко месеца мъжът бе напълно сляп. За лявото око не може да очакваме нищо, там нещата са предизвестени, тогава решихме да направим операция на дясното, което беше отписано от него и роднините му. Окото беше изкривено навън, от травмата, която е получил, пред ретината се появява белезникава материя като хрущял, който всъщност е пречил да вижда. Изчистихме окото от тази материя, за да направим място да минава светлината от някъде и човека вижда. Хирургът ни е виртуозен, д-р Андрей Маринов, на него дължим най-голямата заслуга. И за нас е голямо удовлетворение, че този човек отново вижда. Изписахме му очила и за близо, и за далече и той вижда много добре, може да чете сам“, каза д-р Галя Драгнева, началник на Очното отделение в МБАЛ – Смолян.  

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини