Радан Кънев сравни реактора за АЕЦ "Белене" със стар москвич. Преглед на печата

"Сега":

Радан Кънев сравни реактора за АЕЦ "Белене" със стар москвич

Става дума за реактор от второ поколение, модел от 80-те години, продават ни стар москвич. Така коментира пред bTV Радан Кънев от "Демократична България" ситуацията с АЕЦ "Белене".

"Заради поредица от корупционни действия в минали управления, България е придобила реактор и следователно трябва да строи централата и да плати 10 пъти повече пари сега, да преживее поскъпване на цената на електричеството, произвеждайки енергия, която по всяка вероятност няма да е необходима... Решението на евентуален енергиен глад, който въобще на е на хоризонта, не е в остаряла технология... 

Доходи. 

"Дума":

3/4 от българите преживяват с по-малко от 585 лв. на месец 

С общ доход на човек под 585 лв. месечно преживяват 73,3% от домакинствата в България. Това сочат данните на Института за социални изследвания към КНСБ, съобщени от Виолета Иванова. Тя поясни, че бедните домакинства намаляват, но много по-бавно, отколкото се увеличават парите на високодоходните, а диференциацията между 20% най-бедни и 20% най-богати стига 8,2 пъти. Само година по-рано разликата била 7,7 пъти, а през 2012 г. - 6,6.

България е държавата в ЕС с най-ниски доходи от труд, но факт е също, че средните нива на заплащане по-скоро са близки до 6-те страни от Западните Балкани, кандидатки за членство в съюза, коментира главният икономист на синдиката Любен Томев.

Все повече хора са на минимална заплата и в края на март около 470 хил. души (20,3%) са вземали 510 лв. През първото тримесечие на тази година около 37% от заетите са с основно или по-ниско образование. 

Дело. 

"24 Часа":

Съученици разпознали Йоан Матев по скованото тичане в Борисовата градина

Съученици и съотборници на Йоан Матев, подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина, го разпознали на записите от камерите в парка по скованото тичане.

"Той си движи ръцете по особен начин, когато бяга", каза пред Софийския градски съд София Странджева. Момичето и Йоан учили в частното училище "Езиков свят", но в различни випуски.

На 2 юни 2015 г. - деня, в който бе убит Георги, София и Йоан се засекли в преддверието на тоалетните в гимназията. Йоан си миел лицето. Тя и още двама ученици коментирали с преподавателките си по български, немски и английски език, че момчето от записите много прилича на Йоан. Те обаче не посмели да съобщят в полицията, защото не били сигурни.

Грешка. 

"Монитор":

МОН и БАН в спор за грешка в матурата

МОН отрече да има грешка в матурата, а БАН признава проблема. Това показа проверка на "Монитор" по спора за това дали трябва да се членува думата "комисия" в един от въпросите на държавния зрелостен изпит по български език на дванадесетокласниците.

Това бе една от най-обсъжданите теми след неговото провеждане. "Когато говорим за граматични грешки, това означава, че посочването е свързано с нарушаване на граматично правило", заяви държавният експерт по български език в МОН Александър Трингов.

В словосъчетанието "впечатли комисия " няма правило, което да изисква членуване на допълнение, което е употребено след глаголна форма в минало свършено време. Тоест, "комисията" може да е известна, може да не е известна и в случая това изречение е извадено от контекст, обяснява експертът. 

Измами. 

"Монитор":

Жилят по 100 на ден през мейла

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет. Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Цифрите обаче сочат, че над 95% от делата, които е водило вътрешното ведомство са били срещу неизвестен извършител, а разкритите, в които влизат и такива от предходни години са 662. Измамниците са били основно мъже, но има заловени и 88 жени.

Основните пострадали в графа "измами" в отчетите на силовото министерство са били жертви, доверили се на писма в интернет. Една от последните тенденции, които заляха електронните пощи, беше със съобщения от различни институции - банки, НАП, енергоразпределителни дружества и фирми за бързи кредити. В уведомленията пишело, че собствениците на електронните пощи имат просрочени задължения и за да избегнат съдебни процедури, трябва да внесат определена сума на посочена сметка. 

Контакти. 

"Дума":

Радев и Путин в Сочи: Възобновихме диалога

"Смятам, че тази визита на господин президента е добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения", заяви руският президент Владимир Путин след срещата с българския държавен глава Румен Радев в Сочи. "Възможностите ни обаче са далеч по-големи от това, с което се занимаваме днес, и от това, което сме постигнали", добави той.

"България ще съдейства за цялостното развитие на диалога и разбирателството между нашите страни, защото никой няма интерес да се връща към старите времена на студена война в отношенията между Русия и ЕС", заяви Радев след преговорите.

"След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва премиера на България, така че и с него ще продължим тези дискусии", каза накрая Путин.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини