Нехайство на училищно ръководство доведе до самоуправство между деца и роднини

    Поредица от конфликтни ситуации между петокласници от училище“ Ш. Петьофи“ в Хасково, неглижирани с години от школското ръководство, доведе до самоуправство между децата и роднините им.

    Напрежението ескалирало във вторник. За случая сигнализира майката на единия от участниците в разправията Радослав Тозев- Силвия Фотева. Синът й твърди, че той е бит от бабата на съученика си Захан Филипов -Златка Копукова, и то във фоайето на училището пред очите на охраната. На всичкото отгоре никой от школската управа не я е потърсил да я осведоми за ситуацията.

    Съучениците се познават от малки, живеят в съседни блокове. Напрежението между двете деца е отдавна, на 22 май обаче то взима връх след тривиална ситуация. Малко след голямото междучасие, при излизане от класната стая, Радослав пуска вратата под носа на Захан и го удря. Момчето твърди, че е станало случайно. Другият му отвръща с обида-нарича го “дебелак“. Радослав пък отвръща на Захи с „мангал“, признава самият той.

    Според версията на Ради, след часовете, при излизане от училището, той е нападнат от баба Златка, която му ударила 2-3 шамара задето обидил внучето й. „Ошамари ме, започна да обижда мен и майка ми и това се случи пред очите на охраната, но никой не реагира.“, разказва Радо. Свидетел на ситуацията е негов съученик. “Имаше и други ученици във фоайето, но не видях кои са, защото бях изплашен и паникьосан.“

    Разказва, че успял да се откопчи от ръцете на бабата на съученика си и да излезе извън двора на училището. Обадил се на леля си, понеже тя била свободна в момента и двамата отишли до полицията. Сега го е страх да се мярка из квартала.

    „До момента никой не се е обадил да ме осведоми, че детето ми е тормозено -психически и физически. Нито класната, нито директорката, нито от охраната- никой не реагира!“, казва майката на Радослав. Тя заведе за освидетелстване днес сина си, който, според лекарите, е в посттравматичен стрес.

    От другата страна на конфликта обаче подават коренно различна версия за ситуацията. Роднините на Захан твърдят, че момчето им е тормозено системно от Радослав. Понеже Радо е по-едро момче, джудист е, от години малтретирал Захан. Момчето било в непрекъснат стрес от насилника си. След конфликта между двамата вчера, Захан потърсил най-напред директорката Антоанета Петрова, за да се оплаче от Радослав, но тъй като тя не била на работа в този ден, се обадил на баба си да дойде да го прибере след часовете. Било го страх да напусне училището сам, притеснявал се, че нещо лошо може да му се случи на път към дома.

    Затова и възрастната жена била в школото. „Направо кипнах, като разбрах, че Радослав пак е тормозил внука ми. На всичкото отгоре това момче ми каза обидна дума, която дори ме е срам да повторя, но която да излезе от устата на малко момче за 70-годишна жена, е недопустима. Затова го хванат за яката и го предупредих, че не може така! Но не съм го удряла!“, са думите на Златка Копукова.

    В същото време бабата и роднините на Захан обясниха, че много пъти са ходили до училище заради конфликта между двамата. Сигнализирали са и устно за оплакванията на Захан от Радо, но никой не е предприел каквито и да е мерки за потушаването на напрежението между момчетата.

    Днес директорката на училището Антоанета Петрова също не бе на работа по лични причини. Телефонът й през целия ден е изключен.

    Класната на двете момчета Виолета Кьосева също отказа среща и каза в телефонен разговор, че училищното ръководство не е запознато със случая. Освен това няма депозирана жалба за конфликтна ситуация нито от родителите на Радослав, нито от тези на Захан. Тя посочи, че ще бъдат прегледани охранителните камери в школото. Училищното ръководство ще коментира официално случая в петък.

    Докато екипите на Haskovo.net и eTV се опитваха да разберат детайли пред дворната врата на училището, в което по това време се провеждаше изпит от НВО за седмокласниците, заместник-директорката Маргарита Стефанова заплаши, че ще повика полиция. Доводът й: понеже журналистите на тротоара пред заключената врата на оградата на школото пречат на изпитния процес.

    Човекът от охранителната фирма в училището Иван Стефанов се оказа единственият, който прояви внимание към случая. Въпреки, че човекът не успя да каже кой знае колко, понеже в момента, в който е станала ситуацията между бабата на Захи и Ради, той бил в обедна почивка. „За час време по обяд ме замества колега. Когато се върнах обаче той не сподели да е имало проблеми. Ако е имало по-сериозна ситуация сигурно щеше да я забележи и да ми предаде, каквато е практиката.“

    От Регионалното управление по образованието в Хасково научиха от медиите за конфликта в училище „Ш.Петьофи“ и посочиха, че ще направят проверка.

    Така на практика едни момчешки подхвърляния, тийнейджърски спречквания, на които не е обърнато внимание с години, прекрачиха прага на добрия тон, на момента на търпимостта и ескалираха до степен, в която обидите и шамарите могат да обърнат каручката на възприятията за добро и зло.

    Училището, в което тези две деца учат, е едното от двете изцяло модернизирани в Хасковска област. Откриването му на 15 септември на настоящата учебна година беше с фанфари. Всички се дивиха, че е по европейски стандарти- такова в каквото децата ни заслужават да се учат. Но модерната сграда и оборудване няма да направят децата ни по-човечни, ако го няма педагогическия подход и личния пример.

    Каквато и да се окаже истината за този случай, факт е, че между децата има конфликт, и от години.Факт е, че в училище знаят за него, факт е, че никой не е обърнал внимание за решаването на проблема. Факт е, че две деца се нараняват-психически и физически, стигат до опасни ситуации в училище, две семейства в крайна сметка са се хванали за гушите- стигат до саморазправа и започват съдебни дела, заради нехайството на системата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (42)

    • 1
      Ро
      Родител
      42 -15
      18:17, 23 май 2018
      Много правилно сте написали в заглавието "НЕХАЙСТВОТО НА РЪКОВОДСТВОТО".Не знам докога в това училище ще има такова безхаберие.Или ден да мине ,друг да дойде.да си вземем заплатките.За какво служи тази охрана не мога да разбера ,единия в обедна почивка ,а другия ни чул ни разбрал.Освен да започнем да посещаваме ИНСПЕКТОРАТА нали са за това.Май това заслужават.

      P.S.....А да не говоря и за некомпетентните млади учители/по специално по мат. в това училище..
    • 2
      Ро
      Родител
      31 -9
      18:18, 23 май 2018
      Казаха ви го скъпи родители-нямате входирана писмена жалба.Много му пука на училищното ръководство.Няма писмена жалба-няма проблем.Отдавна си научих урока,че проблемите се излагат писмено,искат не искат обръщат внимание.Моят съвет е правете го и вие,не чакайте да стане късно.
    • 3
      Сл
      Славов
      22 -15
      18:57, 23 май 2018
      Много тенденциозно, бе Славова! Не е професионално! Никак!
    • 4
      ?_
      ?_1527091408
      5 -5
      19:03, 23 май 2018
      22 май не беше ли неучебен ден?
      • Ня
        Някоя
        5 0
        09:49, 24 май 2018
        Беше учебен ден, сигурна съм защото и аз имам ученик .
    • 5
      Го
      гост
      46 -11
      19:05, 23 май 2018
      Къде е семейното възпитание! Убедена съм, че многократно учителите и ръководството са правили забележки на децата и са сигнализирали на родителите, но никой не е обърнал внимание. И сега много е "удобно" да стовари вината върху ръководството и учителите. Майките, бащите, бабите те "нямат вина".
      А към родител - на ръководствата и на учителите понякога "много повече им пука" за децата ви, отколкото на вас.
    • 6
      Не
      Нели
      29 -8
      19:12, 23 май 2018
      За това живеем до учулището,но си местим децата в други училища или си ги записваме в други още от 1 клас.
    • 7
      Пе
      Петър Мишков- учител
      34 -18
      19:38, 23 май 2018
      Г-жо Славова,
      Вие въобще влизала ли сте в училище като педагог, работила ли сте със съвременната младеж, че толкова настоятелно твърдите за "неглижиране" на проблема от страна на учители и ръководство....... ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!!!
      • Не
        Незапознат
        16 -6
        22:03, 23 май 2018
        Брей даскалче какви глупости дрънкате гледайки да ни впечатлите с думата осъзнайте се?Г-жа Славова не и е работата да се вживява като педагог.Тя е драскач която не малко пъти са я засичали неточности да ръси.Псевдо интелектуалци като вас използвайки да защитят институцията и самите тях си с удари под кръста най не харесвам.Серсем неук вместо да и благодарите този път за изключително точното и опредление или поне да си замълчите вие ми се правите на недоволна ощипана булка след като неволно или не си е разголила задника.Е-е-е!Не настоятелно а направо ви забива в лицето че всички сте неглижета!Неглиже означава изтласкване на индивиди,общности,групи настрани.Социалното им изключване поради нехайство и незаинтересуваност.Липса на гласност и отказ от такава.А сега ми кажете не казва ли статията точно това?В това училище този случай получи гласност.Но има други които вместо да се занимават с дебили и дебелокожо и неусещащо нищо ръководство родители местят или въобще не записват децата си там.Коментара над вашят макар да е лаконичен и не така биещ на очи като вашият казва точно това
    • 8
      То
      Тодор
      22 -4
      20:02, 23 май 2018
      Тази Златка е толкова проклета и ръси само пусувни от мръсната си уста попитайте някой комшия от 1а и той ще ви каже колко е проклета тази Златка дърта кофа то няма човек в блока с който да е нямала конфликт крайно време някой да запечата тази мръсна уста от които ръси само пусувни тя не се разбира със собствените си синове вуци а снахаи незнам как още я тарпи тази жена тя е много отвратителна тази Златка циганката така се казва Затие каквати Златка още малко и Българка ще стане и и ще се прекръсти много конфликтна личност и се надявам да си получи пред Съда заслуженото аз вярвам в Българското правосъдие на циганина няма да му бараш детето това
      • Ан
        Анти расизъм
        5 -14
        22:03, 23 май 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 9
      Ке
      Кенанския Маймун
      4 -8
      20:47, 23 май 2018
      Маймуните тренират Маймунски спортове :)) Виж коментара
    • 10
      Ба
      бате Ж
      12 -12
      21:22, 23 май 2018
      Премиер-надут пуяк,чел само винету!
      Даскали-откачалки!
      Кмет -Мумия!
      Съдии,Прокурори и Полицаи-развъдник на корупция!!!
      Ами какъв резултат очаквате ,ва кауньееее???
    • 11
      Ро
      Родител
      21 -5
      21:24, 23 май 2018
      В същото училище след такива случки между децата и от моя страна предупреждение на класната, никой не ми обърна внимание се принудих да си преместя детето в друго училище преди края на първия срок
    • 12
      Уч
      учителка
      24 -14
      21:43, 23 май 2018
      Директорката антоанета петрова си е платила за да е директорка !
      Иначе е тъпа вулгарна проста даскалка която зане накого и колко да плати !
      В училището цари хаус !
      Инспректора е пълен с рушветчии и далавераджии !
      • Ха
        Хасковски гражданин
        11 -8
        22:26, 23 май 2018
        Извинявайте Ви е учителка и сте?
        Г- жо собствено и фамилно име се изписва с главни букви....СРАМОТА......
    • 13
      Ан
      Анонимен
      17 -9
      21:47, 23 май 2018
      Уважаема госпожо Николова, напълно разбираемо е защо така върло защитавате ръководството на кварталното ни училище и предполагам, най - вече визирате г-жа Петрова . Кръвта вода не става! Все пак сте първи братовчедки....... Или Вие това не го определяте като шуробаджинащина?
      Вода от вашия извор няма как да пием, а и не желаем.......много е мътна!
      Кого заблуждавате?........ И точно Вие ли ще ни учите на журналистика?
    • 14
      Ма
      МАНГО
      42 -2
      22:06, 23 май 2018
      Много шум за нищо.
      Конфликти между децата е имало и ще има винаги. Оставете ги да пораснат, а не да стават меки китки.
      Г-жо Николова, попитайте съпруга си какво го наказаха, когато ми счупи крака в детската градина! Аз ще Ви отговоря - нищо! И другарките /тогава/ - също нищо.
      Ние бяхме "трудни" деца, а сега е направо страшно.
      Аз съм учил там, където е учител Петър Мишков, където беше учителка и вашата майка , г-жо Николова - и вярвайте беше много по-трудно!
      Но оцеляхме - къде с пукнати глави, къде с разкървавени носове - но станахме МЪЖЕ. А не като сегашните "гашльовци" - на по 25 години лежат на гърба на майка си и баща си.
      Има една разлика от моето детство и сега - учителите/преподавателите/даскалите имаха авторитет.
      А сега учителите са принизени и смачкани от системата - не смеят да гъкнат пред бащата-мутра или майката-метреса. И често се правят на ни лук яли - ни лук мирисали. Виждам го в училището, където учат децата ми. Говоря често и с бившите си учители - виждам как са принудени да си мълчат така, както и пред партийните секретари не са мълчали.
      За съжаление!
    • 15
      Bu
      Bullied
      19 -3
      22:36, 23 май 2018
      Трябва да има курсове за родители как да си възпитават децата, учителите трябва да не бягат от отговорност и да следят из късо всяка форма на заяждане в училище. Не че защитавам агресивната баба, но като виждам това голямо момче- джудист, някак си не му отива да се представя за жертва.
      • Ро
        Роднина
        7 -4
        07:58, 24 май 2018
        Какво според вас, значи да се представя за жертва? Какво е знаечението на телосложението на момчето?
    • 16
      Зн
      знаещ
      14 -6
      22:42, 23 май 2018
      Г-жо Николова, на всички е ясно защо защитавате г-жа Петрова. Наистина кръвта вода не става. Сега да пия вода от извора и да ви попитам - защо когато бяхте в 1 клас и крещейки изпратихте дете от вашия клас при майка си не бяхте наказана. Детето се е прибрало само в къщи в 8 сутринта, когато трябва да е в час и само е пресичало оживена улица. Родителите се оплакаха от вас на ръководството и какво от това... Вие продължихте обезпокоявана да крещите на децата. Сега отново ли ще стресирате първокласници?И това не е шуробаджинащина? За да тръгнат нещата в училище Петрова да си върви, че и вие с нея и всички новоназначени от нея. Само не знам в друго училище ще ви търпят ли?
    • 17
      Кк
      Кккккк
      14 -10
      22:53, 23 май 2018
      Олееее при Радослав липсва семейната среда първо.Майка му е такава брантия и тя сега за морал говори.Първо трябва тя да се превъзпита.Не е виновно училището и учителите,търси под вола теле.
      • К1
        К1
        1 0
        11:16, 15 окт 2018
        Съгласна съм с по - горният коментар. Майка му е известна в целия град . Не жена , а търтей ! Брантия е слабо казано !
    • 18
      Ба
      бате Ж
      11 -10
      23:17, 23 май 2018
      Прост народ,кауни!!!
      Ами в училище останаха шантави даскали,дето точат зъби за частни уроци!!
      И ВИЕ ЧАКАТЕ ОБРАЗОВАНИЕ????
    • 19
      Уч
      Учител
      11 -14
      23:24, 23 май 2018
      И всичко това - в навечерието на светлия ни празник! Докога с тези тенденциозни и целенасочени атаки ? Срещу училище "Ш. Петьофи", т.е. ръководство,педагози...Удобно подбран момент за "сензации", от които явно на много хора им става по-добре. За респект към учителското съсловие дори не говоря. Това вече е забравена дума. Хулите и нападките са на дневен ред......
      Честит "празник", колеги...
      • Кр
        Красимира Славова
        12 -10
        23:31, 23 май 2018

        Слаб опит за манипулация.Безхаберието няма общо нито с конкурси,нито с празници!

      • Не
        Незапознат
        15 -4
        07:37, 24 май 2018
        Абе вие там всичките ли сте мърди?Трябва някой да ви изпраска една дъска по главата за да разберете че има проблем ли?За да искате да имате респект трябва да го заслужите.Даскалското съсловие като гледам в скоро време няма да получи такъв. Като цяло.Не обинявайте системата.Не е само тя.Като чета коментарите ви в защита ми приличате на банда мрънкала търсещи друг виновен.Журналистката ви виновна,системата....В по горен коментар някакъв си МАНГО признава че сега е страшно и в слерващият момент казва да спрем да вдигаме шум за нищо!?Вие пък като капак на всичкото отгоре и спекулирате със светлият празник!Докарахте я до там да използвате тази светла дата за да се криете зад нея и едва ли не нас да карате да се срамуваме.Нека ви попитам нещо.Вижда ли ли сте гладно куче което толкова дълго е малтретирано че и да му даваш храна бяга?А дете което е преместено в друго учлище и състоянието му е същото?Майната ви на вас и на всичките като вас!Оправете си шибаният проблем!Конфликти и бой между децата винаги е имало и ще има.Важно е вие и другите като вас да определите границата.
    • 20
      Ко
      Колева
      23 -2
      09:11, 24 май 2018
      Учителите са с вързани ръце, могат да посъветват деликатно побойника да не удря съученика, защото така не е хубаво, но дотам. Ако повишат тон или накажат виновния, следва обвинение в психически тормоз, нарушаване на права, евентуално и в дискриминация. Училището няма лостове за реакция при подобни проблеми, затова и родителите поемат нещата в свои ръце, кой както си може. Накрая все учителят е виновен обаче, понеже вината трябва да бъде персонализирана. А децата пък са все потърпевши, дори когато излизат победители в подобни ситуации. Но за това всички задружно замижаваме вече повече от 20 години. Затова и се докарахме до тука.
      • Jo
        John
        3 -1
        09:57, 25 май 2018
        това са пълни глупости, г-жа...

        директора гледа на всеки ученик като торба с 1500 лева, и Ви казва да го опаковате със целофан независимо какво леке е! кога последно сте местили келеш в друг клас? а, кога за последно сте хвърляли 1500 лева през прозореца???
    • 21
      Фе
      Фен33
      6 -7
      09:29, 24 май 2018
      Когато се говори за психолози в училище,мед им капе от устите,а в действителност само ни тормозят децата.И това ако е училище
    • 22
      To
      Tonich
      13 -1
      09:31, 24 май 2018
      Аз не знам какво търсят тия ******и в училище ? Не учат, само простотии вършат, а държавата дава пари да ги образова...
      Не разбрахте ли, че от ****** човек не става !
      От малкия ******* става само голям *******
    • 23
      Еж
      ежко
      4 -5
      14:59, 24 май 2018
      С тия решетки и огради направо на централен затвор ми мяза! Кажете сега как няма да се стремят да бягат учениците?
    • 24
      Иц
      Ицо
      4 0
      15:14, 24 май 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ле
        Летящия Холандец
        2 -1
        21:10, 24 май 2018
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 25
      Ро
      Родител
      3 -4
      15:51, 24 май 2018
      Прочетох всички коментари. Тук основно се говори за всичко останало освен за най важната част туке! А тя е че възрастен човек,бие невръстно дете! Питам аз тогава,ако заради обида се бие дете! Какво би се случило тогава ако някой възрастен човек набие същото дете?
      • Jo
        John
        3 0
        10:01, 25 май 2018
        направо да назначават ман гали те за педагози, те могат да бият деца без някой да им каже копче, Колева само ще им дава заповеди - шибни този, ритни онзи, проблема с дисциплината е решен!
    • 26
      Ро
      Родител
      3 -3
      17:52, 24 май 2018
      Абе хора Вие всички май забравяте ,че имате деца и недай си боже това може да се случи и с вашето дете, възрастен бие чуждо дете за мен това е основния проблем, кой дава право на госпожата да посяга на детето, недай си Боже да се случи нещо тъкова на моите деца ще я съдя до дупка,ако живеехме в една нормална държава, госпожата вече щеше да е осъдена да не говорим,че споредмен директорката на това училище теябва да бъде най заинтересована какво се е случило и най-вече как тази госпожа влиза в училището и бие дете което е ученик в училището в което тя е директорка и където има охрана,замислете се хора как би се почувствал всеки един от вас ако това недай си боже се случи с неговото дете. Тук не става въпрос нито че ще се избира нов директор даже нестава въпрос за самото училище а как се случва това няко влиза в училището и бие дете ми то тъка утре може и да отвлекът някое и никой от училището и никой няма да знае как се е случило
    • 27
      Ле
      Летящия Холандец
      1 -2
      21:05, 24 май 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • До
        До летящия
        2 -1
        22:29, 24 май 2018
        Имайте малко уважение, все пак е майка, детето и може да чете, засрамете се.
      • До
        До Редакторите
        2 -1
        23:37, 24 май 2018
        Вземете мерки това минава всякакви граници!
    • 28
      Ро
      Родител
      2 -2
      09:28, 25 май 2018
      Боже хора някой изобщо вижда ли, че тук става въпрос за бито дете от възрастен ,а не за коя и каква била майка му що за хора сте Вие и как не Вие срам да пишите тъкива работи. Потресена съм от хорската простотия,ето за това в България ще става все по страшно и децата ни ще живеят в чужбина,на вън това е подсъдимо без значение кои и какви са родителите,да не говорим, че могат да те съдят за клевета и убида, всички сме хора и защо трябва да се ръсят простотии на всякъде, майката на момчето може да е всякъква но преди всички е майка незнам изобщо как може някой да се осмели да пише такива неща без да се замисли, че детето може да ги прочете ако вашето дете прочете нещо такова за вас как бихте се почувствали Вие. Всички са забравили човечноста,добрия тон, любезноста и колтурата.
    • 29
      Ро
      Родител
      3 -3
      09:42, 25 май 2018
      Значи какво излиза в крайна сметка в България може да влизат разни хора да бият децата защо не да отвличат деца и ние ще гледаме коя е майката и каква била това е по важно от самата случка , Българи стегнете се стига с тази гнусотия и грозотия, незабравяйте , че това са деца нормално е да се скарат, да се збият, да се убидят нима ние не сме го правили като ученици, но възрастен да посегне на чуждо дете това е недопустимо,аз също съм родител и немога да си представя в какъв ужас ще изпадна ако това се случи с моите деца недай си боже
    Последни новини