За първи път на 24 май – заедно с Македония, ЕК забрани на „Газпром“ да ни иска компенсации за „Южен поток“

Отбелязването на празника на българската просвета и култура 24 май е сред водещите теми на всекидневниците.
 
"Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави в профила си в "Туитър" българите по случай 24 май. "Кирилицата е част от българската история и идентичност, но и част от културното наследство, което България оставя на Европа и света - пише Юнкер. - Историята на Светите братя Кирил и Методий показа колко дълбоко са вкоренени европейските ценности в българската идентичност. Това е история за единство и равноправие. С присъединяването на България към европейското семейство кирилицата също зае заслуженото място в сърцето на Европа." - в. "Сега".
 
"Заради демографската криза и имиграцията се безпокоим, че сме изчезващ народ, но не осъзнаваме, че истинската опасност е изчезващата духовност." Това заяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков по повод честванията на 24 май. "Когато подготвях краткото си слово се колебаех дали темата, която съм избрал е актуална точно сега. Един комичен инцидент от тази сутрин показа, че съм бил напълно прав. Тази сутрин 50 български политици заобиколиха академичния съвет, наредиха се преди него на шествието и тържествено го поведоха. Това не е упрек към една партия, защото в тази група от 50 човека се включиха хора от всички цветове, което беше рядък нов партиен консенсус. Не става дума за нарушаване на протокола, а за една 100-годишна традиция, както ще чуете след малко, Вазов е нарекъл 11 май - даскалския празник, не празника на политиката. С известно утешение беше факта, че на връщане академичният съвет бе съпроводен по целия път с овациите на българите. Пожелавам на политиците и те да го чуят някой ден. 24 май е най-българският празник. ", заяви проф. Герджиков. ".
 
"Министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев и водените от тях официални делегации почетоха съвместно делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим. Тук през 867 г. папа Адриан II освещава славянската писменост и славянските книги. "На паметната плоча на Св. св. Кирил и Методий, където са осветени нашите букви, се върнахме към дипломацията. За мен двамата братя са били дипломати", отбеляза министър-председателят Борисов ролята на братята в дипломацията в този исторически момент, цитиран от пресцентъра на кабинета. Премиерът припомни аргументите, с които са убедили папа Адриан II в равенството на нашата писменост с тази на другите народи. Според него България и Република Македония показват, че празниците трябва да се отбелязват заедно, а не да са повод за раздори. Премиерът Зоран Заев заяви, че на днешния празник се потвърди истинското приятелство между България и Република Македония. Борисов и водената от него делегация поднесоха цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 г. от премиера на площад "Торвалдсен", в близост до парка "Вила Боргезе" и Музея за модерно и съвременно изкуство." - в. "Дневник".
 
 
Петъчните вестници съобщават също за мерките, наложени от Европейската комисия на "Газпром", включително забрана да иска компенсации от България за "Южен поток".
 
 
"ЕК задължи "Газпром" да продава на конкурентни цени и в Източна Европа Европейската комисия и "Газпром" се споразумяха за нови правила, при които руската компания ще продава природен газ на пазарите в Централна и Източна Европа. Оповестеното вчера от ЕК решение бе определено в официално изявление от "Газпром" като "най-доброто за нормално функциониране на целия европейски газов пазар". С него руският монополист се задължава "да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа". Едновременно с това той няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток". С постигнатото споразумение "Газпром" си спестява милиардни глоби, които можеше да се наложи да плати заради обвиненията в монопол. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер обясни вчера на специална пресконференция в Брюксел, че приетото от ЕК решение премахва създадените от "Газпром" препятствия за свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. Сега руската компания трябва да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа, като премахне всички наложени на клиентите й ограничения по отношение на препродажбата на синьо гориво през граница. "Газпром" е най-големият доставчик на природен газ в няколко държави от Централна и Източна Европа. През 2015 г. руският гигант бе обвинен за възпрепятстване на конкуренцията и за определяне на високи цени за България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки - България, Естония, Латвия, Литва и Полша, обяви тогава ЕК. Сега цените на газа за тези държави ще трябва да са съотносими с равнищата за Западна Европа и в разпределителните центрове за втечнен газ. Освен това "Газпром" не може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ. Компанията ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България, гласи друга част от споразумението. Клаузите на споразумението ще действат в идните 8 години и са обвързващи по отношение на "Газпром". Това означава, че ако бъдат нарушени, ЕК може да наложи глоба в размер до 10% от световния оборот на дружеството, без да се налага да установява нарушение на антитръстовите правила на ЕС..." - в. "Сега".
 
 
В. "24 часа" продължава темата за чистотата на софийската вода: 
"Водата в София, Таско, е като от глетчер в Швеция Качествата й по нищо не се различават от виенската, категорични са учени Чиста ли е софийската вода или е замърсена? Този въпрос бе зададен от депутата от БСП Таско Ерменков. Но колкото и невероятно да звучи, тя е сред най-добрите в Европа. Водата от "Бели Искър" по нищо не отстъпва на тази от глетчерите в скандинавските страни. "Може да се сравнява единствено с тази, която пият във Виена. Много прилича на тази в Швеция, Норвегия и Дания, която идва от топенето на ледовете. Убедил съм се лично." Това заяви пред "168 часа" проф. Петър Калинков, преподавател от катедра "Водоснабдяване, канализации и пречистване на водите" в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Цялата му научна дейност е концентрирана върху питейните води, пречистването им и техните качества. "Водите ни са високопланински, тъй като в язовирите се формират главно от топенето на снегове и от дъждовете във водосбора - обясни Калинков. - Фактът, че са високопланински, предполага едно много добро качество. И в двата язовира водата е мека, което означава, че е с ниско съдържание на соли, с много добри характеристики, богата на кислород, няма почти никаква мътност, няма цвят, много близка до водата, с която се водоснабдява Виена. Нашата система е много сходна с тяхната, а водата в "Бели Искър" е едно към едно с тази в австрийската столица.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини