Църквата „Свети Димитър“ в ремонт, набират средства за покрива

    Ремонт стартира в хасковската църква „Свети Димитър“. Към момента текат строителни дейности по фасадата на вековния храм, по който не е правен мащабен ремонт от построяването му. През 2010 г. е правен частичен ремонт на покрива, но тогава били използвани стари керемиди, които вече поддали. Наложило се да се вземат мерки, тъй като фасадата тръгнала да се руши от корозиите, получили се през зимата при оттичането на водата от покрива, обясни отец Серафим. Той поясни, че корнизите по сградата също били похабени. Заради това планирали ремонта, за който взели разрешение от Пловдивската епархия.

    Предвижда се цялостен ремонт отвън – нова мазилка, ще бъдат реставрирани и декоративните елементи. Ще бъде обновена притворната част /входа на храма/ и апсидата / източната част на храма/.

    Средствата за ремонта са заделени от дарения и продажба на свещи. Парите обаче не са достатъчни за ремонт на покрива, който също трябва да бъде обновен. За него ще са необходими между 15 000 и 20 000 лева, каза отецът. Затова започва  благотворителна акция. „Бих искал да се обърна към благочестиви хора с добри сърца и с възможности и имат възможност да помогнат за храма ни, и за тази кауза за дома Божий, ние сме отворени за подкрепа“, призова отец Серафим. Той поясни, че ако се съберат бързо средствата за ремонта на покрива, ремонтът му ще стане бързо,  защото ще се използва скелето за фасадата.

    Желаещите да се включат в благотворителната акция могат да го направят по банков път, за което е отворена дарителска сметка, данните на която са изписани в една от снимките. Другият вариант за включване в благотворителната инициатива е на  място в храма.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      00
      001
      20 -7
      17:00, 25 май 2018
      В България всичко се прави на опаки !!!!!!!Ами първо започнете покрива сега като направите фасадата ако няма пари за покрива какво ще стане -парите които влагате ще отидат на вятъра!!!!!!!Друг е въпроса че свещениците имат безбожни цени за кръщенка сватба погребение и т.н. а като дойде време за ремонт все няма все просят!!!!!!!!!
    • 2
      Въ
      възмутен
      5 0
      19:02, 26 май 2018
      Влизал съм няколко пъти в тази църква, последният път запалих няколко свещички и още като тръгнах да излизам една жена, явно помага там взе да ги гаси, попитах защо толко бърза и не ме изчака поне да излезна, а тя каза че бърза да затвори и да не запалели черквата-пълни тъпотии, после помагайте, променете си отношението първо!
    • 3
      Та
      Така е
      2 0
      18:20, 27 май 2018
      Съгласна съм с вас . И защо има само свещи от четирдесет стотинки ?
    • 4
      Ев
      ЕВРОАТЛАНТИК
      2 0
      18:51, 27 май 2018
      Не се учудвайте във всяка сфера на живота ни се крие някаква ДАЛАВЕРА даже когато изобщо не очакваш Изглежда и със свещите има нещо подобно вероятно недогорелите ги събирати предават някъде и от това печелят

    Видеа по темата

    Последни новини