Днес връчват наградата Мултикултурния човек

    В 15.00 ч. днес в Арт галерия Кръг за 6-ти път ще се проведе официалната церемония за връчване на приза„Мултикултурният човек”. Арт движение КРЪГ е инициатор на тази награда, която се връчва от 2013 г. по време на програмата на „Мултикултурният град”. Наградата се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст.Тазгодишните номинации са: Кина Бъговска от Чикаго и Зиятин Нуриев от Истанбул.

    Кина Бъговска е родена в Момчилград,магистър по изящни изкуства от Художествената академия във Варшава и живее в Чикаго от 2000 г.Преподава в Трайтън колеж, в Ново българско училище в Нейпървили е член на ARC Galery & Educational Foundation от 2003 г. Носителка е на много награди от САЩ и България, нейни изложби са показвани в Чикаго, Ню Йорк, Вашингтон, Париж, а нейни работи са притежание на различни музеи и частни колекции. Тя е художник, журналист и общественик, основателка на Българо-американския център за културно наследство в Чикаго.Работи за българските медии в САЩ: „България 21 век”, „Старт”, „България Сега” и е била арт-директор на изданието „Старт САЩ”.През 2005 г. заедно с журналиста Климент Величков издават книгата „Български щрихи в Американски пейзаж”. През 2002 г. изографисва дванадесетте икони на Апостолския фриз в Българската православна църква Св. Иван Рилски Чудотворец в Чикаго.За обществена и творческа дейност през 2007 г. е наградена с грамота от общината на Чикаго, а през 2013 г. Държавната агенция за българите в чужбина й връчва медал „Иван Вазов” и я номинира за „Българка на годината”.През 2016 г. организира първата интерактивна изложба на ученици от българските училища в Чикаго.

    През 2010 г. нейни картини са публикувани в сборника „100 съвременни художници”, посветен на съвременното изкуство в Европа и САЩ, който се издава от Обществената Библиотека за Европейско изкуство в Барселона, Испания, съвместно с Американския музей /European Communities Artists Library and The Museum of the Americas/.

    В Чикаго Кина се е срещалас личности като Светлин Русев, Лайза Минели, Дъстин Хофман. С актьора Чък Норис се запознават в Тексас по време на акция за набиране на средства за благотворителност. Чък провежда подобни търгове и прави много за децата в Тексас, за да не се дрогират, а да тренират бойни изкуства. Предлага му да организира подобна кампания и за българските деца в Чикаго. Американският актьор се съгласява, а на въпросния търг се продават обувките на президента по това време Джордж Буш за 5 хил. долара и огърлицата на майка му за 12 хил. долара.

    В Чикаго се намира една от най-големите български диаспори, която по неофициални данни наброява до 100 хил. души. Благодарение на граждански активисти като Кина Бъговска тук се отбелязват всички национални празници. Тя е човек-мост и между Кърджали и Чикаго. През 2016 г. по време на нейна изложба в рамките на програмата на Месеца на Америка, организиран от Дружество „Приятели на САЩ”, тя оставя като дарение на художествената галерия „Станка Димитрова” своята картина „Песента на птиците”. През 2017 г. е жената-мост между Арт движение КРЪГ и AРК галерията в Чикаго, в резултат на което 9 американски художници работиха по свои проекти в Дъждовница и участваха в няколко изложби в Кърджали. Този арт обмен завършва с представяне в Чикаго на 11 творци, селектирани от Кръг от международните пленери, и 10 автори от Дружеството на художниците в Кърджали.

    Кина Бъговска е номинирана за наградата „Мултикултурният човек’2018” за нейния безспорен принос за изграждане на културни мостове между творците и гражданските организации от България и САЩ и за подкрепата й за българските каузи в Чикаго.

    Зиятин Нуриев е художник и скулптор със световна известност, роден в с. Мост, общ. Кърджали на 8 май 1955 г. Като малко момче бил „художникът на селото” – правил портрети на приятели и съселяни, дялкал фигури от дърво. Първата му самостоятелна изложба е на…витрината на хранителния магазин на Селкоопа в село Мост, където показал творби от дърво, пластелин и преработени играчки. Завършва средно училище „Отец Паисий” в Кърджали, апървата му истинска учителка по рисуване е Станка Димитрова.

    Завършва Художествена академия в София през 1982 г., специалност „Скулптура” при проф. Илия Илиев. До 1990 г. твори в България, а след това – в Истанбул, където и в момента преподава „Скулптура” във Факултета по изящни изкуства в Университета Мармара. Защитава докторска теза и има академична степен д-р по изобразително изкуство. От ранна младост започват участията му в национални и международни изложби, биеналета, симпозиуми, арт изложения и резиденции в България, Полша, Франция, Япония, Люксембург, Турция, Канарските острови и на много други места по света. През 1985 г. е приет в Съюза на българските художници. В България негови самостоятелни изложби са показвани в София, Пловдив, Варна и Бургас.  Първоначално работи в базалт, един от най-твърдите материали, предпочитани теми са фигурата и портрета. След 1988 г. синтезира човешката фигура до почти абстрактна форма, използва различни материали – мрамор, бронз, дърво, керамика.

    Творчеството на Зиятин Нуриев е съчетание на древност и съвременност. Лаконичност, вглъбеност и стаена мощ са основните характеристики на творческия стил на скулптора.

    Между по-важнитему участия са: Международен симпозиум по скулптура в Оронско, Полша (1986); Симпозиум по скулптура в гранит – остров Авша,Турция (1993); Първи Симпозиум по скулптура в камък – Ялова, Турция (1995); Международно биенале по скулптура – Тоямура, Япония (1997); проект „Беседване за душата”, галерия Раку, Киото (2003); Международен симпозиум по скулптура – Фуертевентура, Канарски острови (2004, 2005); самостоятелна изложба в галерия Симончини – Люксембург (2005); Международен симпозиум по скулптура в мрамор – Сарайлар, остров Мармара,Турция (2005); Самостоятелна изложба в галерия Ъшък, Турция (2014), Самостоятелна изложба в галерия Резонанс, Пловдив (2015), Първа ретроспективна изложба в Софийска градска художествена галерия (2016).

    Носител е на множество награди, като:Голямата Награда на Международния Симпозиум по Скулптура в Бургас (1982); Наградата на СБХ от Националната Младежка Изложба (1985); Първа Награда от изложбата Скулптура на Открито, Варна (1987);ГодишнаНаграда на СБХ за скулптура (1987); Персонална творческа покана, Япония (1994); Международно Триенале по Скулптура, Тоямура, Япония (1997); Първа Награда от конкурс за пластика, Трабзон, Турция (2002).

    През 2016 г. участвав общата изложба „Форми на съпротива” в СГХГ, там показвапървата си ретроспективна изложба „Ретроспектива”, коятогостува ив родния Кърджали. В Националната галерия се намира неговата творба „Сънят”, която е собственост на кърджалийската галерия „Станка Димитрова”, а „Лирата на Орфей” всеки ден посреща и изпраща пътниците от автогарата в Кърджали.

    Проникновеността и иновативността на Зиятин Нуриев го нареждат сред най-талантливите български скулптори с международно признание. Той е номиниран за приза „Мултикултурният човек” за неговия принос за изграждане на културни мостове на Балканите и между Балканите и Европа.

    Арт движение кръг

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини