Светът ще чуе и види родопските тайни: лечебните извори, магическа дрянова люлка и какво е кешкек

Изображение 1 от 14

    Читалищата са онези огнища на култура, които въпреки всичко- от финансов недоимък, през разруха и физическо закриване, действително успяват да съхраняват ценности, местни традиции и фолклор, предания и легенди. Правят го въпреки обезлюдяването и не само с ентусиазъм, но и с професионално написани проекти за финансиране по европейски програми. Такъв пример за работа е читалището в смолянското село Смилян, което стана част от програмата на инициативата #ПЛОВДИВ 2019 – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА. Народното читалище „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – село Смилян стартира изпълнението на два от трите одобрени проекта, получили съфинансиране от Общинска фондация „Пловдив 2019“ , в конкуренция с още 247 проектни предложения, състезаващи се в рамките на проведения от нея конкурс за подкрепа на проекти на читалища и НПО.

     Проектът „Карай, снимай и покажи: села и живо наследство във фотообектива“ вече започна с първия фото-велотур в началото на май тази година. За снимките, емоциите и смисъла от подобни инициативи разказа Илия Годев, секретар на читалището и ексклузивен експерт по писане и реализиране на проектите.

    От 4 до 6 май т. г. четирима фотографи на колела заснеха приготвяне на ритуален хляб „смидар“, Момчилова крепост, мемориален комплекс при връх Средногорец, обичай „Водици“ на Гергьовден в село Смилян и обичай „Адрелез“ в село Могилица. Във велопохода с фотоапарати бяха заснети и подготовка на курбан за „Предой“ в село Кошница и курбан за „Предой“ в село Горна Арда с приготвянето на емблематичното за този обичай ястие „кешкек“, крепост Калето при Проходна пещера край село Кошница и Агушеви конаци в село Могилица. Само за това фото пътешествие на колела са направени над 400 великолепни снимки, като журите ще бъде изключително затруднено от стотиците кадри на края да избере онези 40, които ще бъдат включени в двете изложби.

    Годев разказва за старата традиция на Смилянския Гергьонден – и млади, и стари до ден днешен се провират по три или седем пъти през теснината под скалното мостче между първия и третия лековит извор в м. „Дупка“, източно от селото. Обичаят е останал от траките, които вярвали, че преминавате през „провиралище“ има пречистваща сила – освобождава от болести, прегрешения и зли сили. За Гергьовден, менчето, в което наточваш от лековитите води трябва да е украсено – със здравец, божур, люляк, пролетни цветя. Разбира се, удобството на PVC бутилката вече измества менците, но хората спазват традицията да минат и да си наточат от всеки от 5-те извора в местността, като измиват преди това лицето и части от тялото си според това коя вода за какви болежки помага. Традицията за Гергьовден в Смилян повелява в този ден всеки да обиколи лековитите извори в местност „Дупка“ и да наточи вода от всеки от 5-те извора там, след това да се „провре“ под естественото скално мостче в ската над втората вода 3 или 7 пъти и да се люшне на дряновото дърво по пътечката на слизане от скалното мостче".

    Годев е експерт по създаване на проекти на европейско ниво, има солиден опит в сферата на туристическия маркетинг и управление и е убеден, че традициите са живи, когато се практикуват от големи и от малки. „Затова и днес на 6 май малките смилянчани се надпреварваха кой е украсил най-красиво и близо до традицията менче за вода, а след това за приза „Най-бърз водоносец с менче“ – с много настроение, спортен хъс и смях. А бабите им бяха оплели венец от люляк и пролетни цветя, под който всеки премина и опита от специално приготвената от тях гергьовска пита".

    Проектът „Карай, снимай и покажи: села и живо наследство във фотообектива“ е оценен с най-висок брой точки от всички участвали предложения в конкурса. Той предвижда създаването на пътуваща фото-изложба, както и дигитален вариант за представяне на нематериалното културно наследство и обекти, свързани с историята на 9 селища от Родопите. Изложбата ще бъде представена пред публики, интересуващи се от култура, история и туризъм в 5 населени места в страната Смолян, Широка лъка, Смилян, Пловдив и Велико Търново.

    За целта ще бъдат организирани общо 3 фото-вело тура за групи от по четирима фотографи през месеците май, юни, август 2018 г. , които ще се придвижват комбинирано с автомобили и велосипеди, за да достигнат до отдалечени и труднодостъпни места в Родопите. Те ще заснемат обичаи, традиции и обекти на наследството, част от идентичността на местните общности. До декември 2018 година ще бъдат селектирани 40 фотографии, 20 от които ще бъдат произведени на твърд носител и ще бъдат част от пътуващата фотоизложба, а останалите 20 фотографии ще бъдат включени в дигиталния вариант на фотоизложбата. Всички фотоси ще бъдат анотирани от експерт етнограф, преведени на английски език, за да може да достигне и до англоговоряща публика. Между февруари и октомври 2019 г. пътуващата фотоизложба ще бъде представена със съдействието на партньорите по проекта – Община Смолян, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян и Регионален етнографски музей – Пловдив.

    За другите два интересни проекта на читалището в Смилян, очаквайте пордължение!

    Всички снимки в материала са авторство на един от участниците в първия вело-поход с фотоапарат Антон Кацаров.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини