Повечето продавани витамини и хранителни добавки не носят никаква полза за здравето

Витаминните и минералните добавки са основен елемент в диетaта на много хора, но има все повече доказателства, че те са по същество безполезни.

Нов систематичен преглед на данните и опитите, публикувани между януари 2012 г. и октомври 2017 г., показва, че много популярни мултивитамини - както и витамин С, витамин D и калциевите добавки, нямат реална полза за здравето на хората и няма доказателства, че намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт или ранна смърт.

Изследването, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, е ръководено от изследователи в болница St. Michael's Hospital  и университета в Торонто.

"Бяхме изненадани, че отрихме толкова малко положителни ефекти от най-разпространените добавки, които хората консумират", каза д-р Дейвид Дженкинс, водещ автор на изследването.

"Нашият преглед откри, че ако искате да използвате мултивитамини, витамин D, калций или витамин С, това не причинява вреда, но няма очевидно предимство."

Имаше обаче няколко очевидно полезни добавки. Фолиевата киселина и витамините В с фолиева киселина могат да намалят риска от сърдечно-съдово заболяване и инсулт, установява проучването.

Ниацинът (форма на витамин B3) и антиоксидантите, от друга страна, са свързани с по-висок риск от смърт по каквато и да е причина, макар и с много малко увеличение. Изследователите казват, че тези по-високи рискове могат да бъдат свързани с нежеланите ефекти на ниацина върху нивата на кръвната захар или че когато се приемат във високи дози, антиоксидантите могат да бъдат вредни. Това може да е свързано с факта, че хората понякога мислят, че приемането на витамини може да заместити здравословната, балансирана диета.

"Тези открития показват, че хората трябва да са наясно с добавките, които приемат, и да си гарантират, че те са приложими за специфичните витаминен или минерален дефицит, за който са били посъветвани от техния здравен специалист", каза Дженкинс.

Витамините, разгледани от екипа, са A, B1, B2, B3 (ниацин), B6, B9 (фолиева киселина), C, D и E, както и каротин, калций, желязо, цинк, магнезий и селен.

Изследванията установяват, че някои витамини са по-полезни от други. Например цинкът е свързан със съкращаването на ефекта от простуда - нещо, което витамин С не прави, въпреки това, което хората мислят.

Витамин D може трудно да се получи от храната, така че ако имате дефицит, добавките може също да бъдат ефективни.

"При отсъствието на значителни положителни данни, освен потенциалното намаляване на риска от инсулт и сърдечно-съдово заболяване на фолиевата киселина, най-добре е да разчитате на здравословна диета, за да си набавите витамини и минерали", казва Дженкинс.

"Досега изследванията на хранителните добавки ни показаха, че нищо не е по-добро от здравословните порции по-малко преработени растителни храни, включително зеленчуци, плодове и ядки".

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    0 0
    15:38, 30 май 2018
    "те са приложими за специфичните витаминен или минерален дефицит"
    няма кой да си прави изследвания за дефицити всяка година, витамини се пият профилактично
Последни новини