Възможни увеличения на обезщетенията при отказ от пътуване в последния момент за мачовете от Световното

Потребителите внимателно да проверяват за коректното използване на данните им при закупуването на билети за достъп до мачовете и за осигуряването на задължителния за валидността им идентификационен документ FAN ID, ако решат да посетят някои от срещите от започващото днес Световно първенство по футбол в Русия и изберат да ползват услугите на туроператор. За това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. 
 
Той отбеляза, че Международната футболна федерация и руското правителство са въвели ред, който преди всичко да гарантира сигурността, но и защитата на потребителите. Билети за срещите могат да бъдат закупени само от официалната страница на ФИФА, а преотстъпването им става чрез специална официална платформа за тази цел и не по-късно от три дни преди съответния мач. 
 
Маргаритов предупреди, че е възможно туроператорите да въведат малко по-висок процент на обезщетенията, които евентуално биха поискали от своите клиенти при отказ от пътуването в последния момент, тъй като става въпрос за конкретни събития на точно определени дати. Затова е добре преди закупуването на пакета да се обърне внимание на неустойките в такива случаи. 
 
Независимо от това дали с туроператор или самостоятелно организираме посещение на срещи от Световното първенство по футбол, непременно трябва да имаме предвид, че каквито и уверения да получаваме от алтернативни източници за продажба на билети, най-вероятно става дума за измама и заплатим ли – нама да можем да си върнем парите. Докато при проблем с получаването на закупени по легитимния начин билети, със съдействието на банката, парите ще ни бъдат възстановени. 
 
Любителите на футболната игра трябва да имат предвид и това, че ако са решили в последния момент да пътуват до Русия, не могат да разчитат да се сдобият с валидни билети пред станидоните непосредствено преди започването на даден мач именно поради задължителния FAN ID. Удобдство е, че той е равностоен и на виза за периода до десет дни след приключването на мондиала, като същевременно осигурява възможност за ползването на безплатен транспорт за придвижването до стадионите, където ще се проведат съответните футболни срещи. Без идентификационния документ няма да бъде възможен достъпът на входа на стадиона. 
 
Председателят на КЗП обясни, че при възникването на проблем, когато организацията е направена чрез туроператор, хората трябва да се обръщат към него. „Осъществяването на контакт, включително и при необходимост с властите в Русия, ще бъде по-лесно, отколкото ако потребителят опита да направи това директно“, посочи той. И добави, че при затруднения при влизането на входа могат да търсят служители на стадиона или представители на ФИФА.  
 
 „Безспорно много футболни фенове ще проследят мачовете и ще излеят емоциите си пред телевизионния екран. Най-вероятно ще има доста промоционални игри, различен тип томболи с обещания за парични и предметни награди от търговци, които продават продукти, свърани с преживяването на тези приятни емоции. Нека се запознаят внимателно с условията, да за може тогава, когато са сред печeлившите, но не получат обещаното, да настояват да им бъде предоставена спечелената награда или нейната парична равностойност. Ако това не се случи, ние можем да се притечем на помощ“, каза в заключение Маргаритов. 
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини