Телефонните измамници отново атакуват, опитали да измъкнат 6000 лева от възрастни хора

На 16.06.2018г. в РУ-Смолян е получено съобщение, че на 16.06.2018г., около 13 часа в гр. Смолян, ул."Възход", неизвестно лице, представило се като полицейски служител е направил опит да измами възрастни мъж и жена. При проведен телефонен разговор, лицето е опитало да заблуди 81-годишна жена и 79-годшиен мъж, за това че е необходимо да съдействат за провеждането на полицейска операция по задържане на телефонни измамници. За тази цел било необходимо да съберат всичките си пари и ценности и ги оставят пред жилището си. Така измамникът направил опит да им причини имотна вреда в размер над 6 000 лв. Предотвратено е предаването на парите. По случая е образувано досъдебно производство. Продължава извършването на процесуално-следствени и оперативно-издирвателни мероприятия.
Също на 16.06.2018 г. в РУ-Смолян е образувано досъдебно производство за това, че 16.00 часа в гр.Смолян, ул."Снежанка", неизвестно лице, представил се като полицейски служител, се обадил по телефона на 65-годишен мъж от гр.Смолян и му обяснил, че трябва да съдейства за провеждането на полицейска операция по задържане на телефонни измамници, като събере всичките си пари и ценности и ги остави пред жилището си. 65-годишният мъж е оставил пред жилището си полиетиленова чанта, съдържаща сумата от 80 лева, златен пръстен и златен медальон. По случая е образувано досъдебно производство. Продължава извършването на процесуално-следствени и оперативно-издирвателни мероприятия.
 
От полицията отново обръщат внимание на гражданите, да бъдат бдителни и да не забравят, че няма процедура, по която институция да събира пари от гражданите по телефона. Няма процедура, при която гражданите да съдействат за залавяне на телефонни измамници, давайки всичките си спестявания, накити и ценности на непознати.
Специално се обръщаме към тези, които имат в семейството си възрастни хора, живеещи самостоятелно – непрекъснато да им напомнят, че не бива да дават пари на непознати под никакъв предлог. Също така да не водят продължителни разговори по телефона с непознати лица. В случай, че се усъмнят, че някой се опитва да ги измами, или искат да проверят провежда ли се наистина полицейска операция за залавяне на телефонни измамници, гражданите могат да позвънят на денонощната гореща линия на тел. 0301/35 323, на който можете да получите помощ и консултация по всяко време, казват още от полицията в Смолян.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини