Неравенство до смърт: Жените получават с 38% по-ниски пенсии от мъжете

Средната пенсия на мъжете в България е била 411 лв. през 2017 г., докато при жените сумата е с 38% по-ниска. Това показва анализ на Националния осигурителен институт (НОИ).

Причините за тези различия са няколко - неравенство в заплащането между половете, по-малкият осигурителен стаж при жените и събития като бременност и майчинство.

В документа експертите цитират и данни на Европейската комисия, които показват, че голямата разлика между половете е типична като цяло за страните от ЕС. Същевременно в съюза жените разчитат в по-малка степен на доходи от публичната пенсионна система спрямо мъжете. В България е обратното - представителките на нежния пол са близо 60% от всички 2.1 млн. пенсионери в страната, които получават пенсия от държавното обществено осигуряване по данни от 2017 г.

Неравенствата между половете
Разлика между това, което получават половете, има както в средните пенсии, така и в осигурителния доход. При мъжете той съответства на средна сума от 862 лв. през 2017 г. - с 10.6% над този на противоположния пол.

Неравенства обаче са видими дори когато се вземат предвид разликите в осигурителния доход. Ако мъжете след като се пенсионират получават средно 47.6% от парите, на които са се осигурявали, докато са работили, при жените този дял е 38.3% през 2017 г.

Източникът на проблема
Една от причините за тази разлика е, че жените работят по-малък брой години. Така например средният стаж на мъжете пенсионери в най-голямата категория труд е бил 38.7 години през 2017 г., а при жените - 33.1 г. От НОИ посочват, че предвиденото през следващите години увеличение и изравняване на изискуемия стаж ще понижи разликите за "новите" пенсионери.

От друга страна обаче, застават по-сложни фактори, като например концентрацията на жените в нископлатени сектори и "трайно наложилите се полови неравенства на пазара на труда", които водят до по-нисък осигурителен доход, отбелязват от института. Тук НОИ посочва два възможни пътя за решаване на проблема - промяна на самата пенсионна система и политики, които да насърчават жените да работят по-дълго и на по-качествени работни места.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини