Реакцията между хлора и урината в басейните води до опасни съединения

Изображение 1 от 2

    Наскоро бе съобщено, че учените са успели да създадат тест за измерване на количеството урина в плувен басейн.

    Изглежда, че уринирането в басейн се е превърнало в нещо обичайно и дори известни плувци го правят по време на тренировки като твърдят, че хлорът "го унищожава".

    Това не само, че е невярно, но химическата реакция, която се случва между урината и хлора, създава химическо вещество, свързано с астмата и други респираторни проблеми, обяснява Саймън Котън (Simon Cotton), старши преподавател по химия в Университета в Бирмингам на страницата The Conversation.

    Азотният трихлорид, известен също като трихлорамин, се получава, когато уреята в урината реагира с хлор - дезинфектантът, който се използва широко в басейните.

    Трихлорамин

    Азотният трихлорид до голяма степен се произвежда случайно в басейните, но това съединение първоначално е създадено през 1812 г. от Пиер Луи Дю Лонг (Pierre Louis DuLong).

    Но въпреки успеха, радостта на Дю Лонг, вероятно е била краткотрайна - той не се съобразил с факта, че химикалът е експлозивен. Той избухнал внезапно и му отнел едното око и един пръст.

    Това е изключително чувствително химическо вещество и избухва дори при слаб удар или при излагане на слънчева светлина.

    Учените Сър Хъмфри Дейви и Майкъл Фарадей също стават жертва на веществото, когато повтарят работата на Дю Лонг скоро след това. Заради експлозия Дейви губи временно зрението си, а Фарадей завинаги уврежда пръстите си.

    Химията на басейна

    За щастие на професионалните плувци, само чистият азотен трихлорид е експлозивен, така че фактът, че се смесва с водата и други вещества в плувния басейн, е успокояващ.

    Изследванията обаче показват, че азотният трихлорид, наред с другите продукти, образувани при уриниране в хлорирана вода, като хлорамин и дихлорамин, причинява дразнене на очите и горните дихателни пътища.По-скоро е иронично, че хлорът, който се използва за унищожаване на бактерии и защита на здравето на плувците, се свързва със създаването на токсични химикали.

    Но също така, че ароматът, който хората свързват с чист басейн, всъщност е миризмата на азотен трихлорид и индикатор за много урина.

    Само мръсотията върху човешкото тяло може да изразходи до 30% от хлора във водата, а потта по атлетичните плувци също съдържа урея и може също да допринесе за производството на азотен трихлорид.

    Какво можем да направим, за да се преборим с това?

    Изследванията, които моделират количествата азотен трихлорид в басейна за продължителен период от време, накараха някои изследователи да предположат, че като се намали на нивото на хлора в басейна, но все пак не под необходимия минимум, това би намалило количеството на образуваните токсични химични вещества. Но са необходими още проучвания, за да се установи дали може да е осъществимо решение.

    Не правете като големите плувци

    На басейните отдавна се поставят надписи, които подканват плувците да си вземат душ, преди да плуват, но последиците за здравето от това, че не се измиват, не се подчертават достатъчно.

    Не е достатъчно да препоръчате душ, за да "намалите дразнителите" - плувците трябва да знаят, че тези дразнители могат да причинят дихателни проблеми, а не само за тях, но и за персонала на басейна.

    Плувците също трябва да бъдат насърчавани да минат през тоалетната преди да влязат в басейна, нещо, което трябва да обхване и елитните спортисти - Майкъл Фелпс може да си мисли, че това е приета част от спорта, но да не забравя, че дава пример на другите.

    За съжаление промяната на цвета на водата в басейна при контакт с урината, изглежда е мит и ако има предупреждения, че басейна се наблюдава с химически индикатори на урина, те са само за възпиращ фактор срещу уринирането в басейна.

    Източник: nauka.offnews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини