250 автобуса и 50 камиона на протест в София

250 автобуса и 50 камиона се очаква да се включат в протеста на превозвачите днес в София.

По-рано беше съобщено за 750 автобуса и 200 камиона, но организаторите обясниха, че броят им е намален, тъй като близо 1000 машини биха блокирали столицата. Товарни автомобили в града няма да има, те ще бъдат наредени на "Цариградско шосе".

Организаторите настояват за оттегляне на законопроекта за Българска автомобилна камара.

"Този законопроект не защитава по никакъв начин бранша, единственото, което цели, е лобизъм, корупционни практики и корпоративни интереси. Той е вреден и трябва да бъде изтеглен", категорична беше пред bTV Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Тя твърди, че през кметове на ГЕРБ са правени срещи, на които е правена агитация за камарата, а хората са притискани да участват в подписка.

 

Организаторите са категорични, че ако не ги чуят, ще има нови протести. "Обмисляме затваряне на граничните контролно-пропускателни пунктове с тежкотоварни автомобили", каза Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи.

"Хората са готови дори да палят автобуси, да обявят гражданско неподчинение, да спрем да возим пътници и да преустановим дейността си, ако този законопроект не бъде изтеглен. Готови сме на крайни мерки", обобщи Милтенова.

Днес се променя организацията на движение по трасето на двете шествия.

Автобусите тръгват от 11 ч. от площад Св. Александър Невски" по булевардите "Цар Освободител" и "Мария Луиза" до Централна автогара София.

Камионите потеглят от 11:30 ч. от булевард "Цариградско шосе" и отново ще преминат през центъра на София, за да стигнат автогарата.

В тази връзка до приключване на протеста се забранява паркирането в голям периметър от площад "Св. Александър Невски".

От 9 ч. паркирали товарни автомобили ще има в крайна дясна лента на магистрала "Тракия" и бул. "Цариградско шосе" в посока център.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини