Бежанците в ЕС затворени, докато свършат войните. Преглед на печата

24 часа

Бежанците в ЕС затворени, докато свършат войните

4 мерки за справяне с мигрантския проблем представи Бойко Борисов пред парламента. Той дойде извънредно, за да отговори на соцлидерката Корнелия Нинова и след разгорял се скандал между БСП и патриотите по темата за мигрантите.

Изброените от Борисов мерки са затваряне на външните граници на ЕС, гарантиране на сигурността на границите, изнесени центрове за бежанци извън ЕС. Четвъртото му предложение е да има центрове от затворен тип за вече влезлите в Европа до края на войната в страните им.

"Допускаме, че има вариант да има мигранти в България и те искат да ходят в Швеция.

Труд

Губим 6 млн. лева от износ на трюфели

Държавата губи 5-6 милиона лв. годишно от износа на трюфели. Причината е, че незаконни прекупвачи изнасят без нужните документи скъпите гъби и съответно не плащат данъци на държавата. Това обясни за "Труд" зам.-председателят на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове Юлиян Колев.

Всички останали редовни бизнесмени плащат 6% данък при източника, но основно чужденци са прекупвачи на ценната стока в Лудогорието, като го правят абсолютно незаконно. Те не са в сивия бизнес, защото наистина не плащат нито лев на държавата, а направо в черния, обясни Колев. Причината това да се случва е липсата на достатъчно контрол. Почти цялата реколта от трюфели, която се добива у нас, се изнася за чужбина. Деликатесната гъба вече расте почти целогодишно у нас, като цената й зависи от сорта и това през кой сезон се събира.

Монитор

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Юристът Огнян Маринов, председател на Национално дружество "Традиция", което се занимава с представянето на подобни исторически спектакли на открито, съобщи че подготвят закон по нова евродиректива във връзка с използването на огнестрелно оръжие в тези зрелищни събития. Евродирективата има само препоръчителен характер, не се прилага едно към едно в националното законодателство на която и да било страна, но ако на тази база се приеме закон, може да сложи край на историческите възстановки, отбелязва Маринов.

В такъв случай ще се наложи опълченците и хайдутите да ползват бутафорни оръжия от дърво и стиропор, както е в киното.

Стандарт

Туризмът протестира срещу законовите промени на Ангелкова

Туристически организации и туроператори протестираха срещу планираните от министър Николина Ангелкова промени в Закона за туризма.

Те изразиха позицията си в декларация. Убедени сме, че гореспоменатите промени няма да подобрят туристическия продукт в България и ще поставят под въпрос удовлетвореността на туристите от предлаганите туристически услуги . Искаме да подчертаем , че сигналите на тел. 112 за шум нарушаващ обществения ред през летния период за 2016г са 137 764 бр. а през 2017г са 137 269 бр.

Сега

Таксите за обжалване във ВАС скачат рязко

Държавните такси за касационно обжалване на административни актове във Върховния административен съд (ВАС) ще бъдат чувствително увеличени. Предложенията на ГЕРБ за поправки в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) бяха одобрени на второ четене от правната комисия на парламента.

По 70 лв. вече ще плащат гражданите, едноличните търговци, държавните и общинските органи, както и организации, предоставящи обществени услуги. За първи път в административното производство държавата и общините също ще плащат, за да се гледа жалбата им в съда.

Капитал дейли

Краят на дизела?

"Дизелът е свършен. След няколко години ще изчезне напълно, тъй като е технология от миналото." Думите на Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия, може и да звучат пресилено за мнозина. Но ясно показват промененото отношение на немалко паневропейски, национални и местни власти и институции към наложилата се през последните две десетилетия като най-ефективна автомобилна технология в Европа.

Дума

БНБ отказа да разкрие банките по сделката за ЧЕЗ

Една от кредитните институции у нас е издала банкова гаранция за участие в процедурата по продажба на активите на ЧЕЗ България, като тази гаранция е "обезпечена с парични средства по сметка на наредителя". Това заявяват от БНБ в официален отговор до парламента, подписан от управителя Димитър Радев, с който ДУМА разполага. Запитването бе направено преди месец от временната комисия по сделката, която изиска от БНБ информация има ли поети ангажименти от български банки, които да финансират дружеството купувач "Инерком". В писмото на БНБ се посочва, че 4 от общо 21 кредитни институции у нас са заявили интерес за потенциално участие във финансирането на евентуална сделка по придобиване на активите на ЧЕЗ България от дружеството на Гинка Върбакова "Инерком". Това на този етап обаче са само намерения, които нямат обвързващ характер и не пораждат някакъв правен ангажимент.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини