САЩ ще увеличат ангажимента си на Западните Балкани

САЩ ще увеличат ангажимента си на Западните Балкани. Това каза пред Сената американският помощник държавен секретар Уес Мичъл. Подкрепихме лидери, които са визионери - Зоран Заев в Македония и Алексис Ципрас в Гърция при постигането на историческия Договор за разрешаване на спора за името, каза Мичъл и изрази загриженост от протестите в Македония и Гърция.

"Загрижен съм от протестите и потенциалната руска намеса. Подобно нещо видяхме в Черна гора. Руските представители отправяха закани и според мен има вероятност руснаците да се намесят. Работим за укрепването на македонските институци. Имаме силно сътрудничество в сектора на сигурността. Руските методи са ни известни. Очакваме формалните процедури по договора да приключат и в Гърция и в Македония. След това НАТО ще покани Република Северна Македония по време на срещата на върха през месец юли, подчерта Мичъл.

Американският дипломат съобщи, че САЩ работят за превръщането на Гърция в "стълб на стабилността в Средиземноморието и на Западните Балкани".

"Европа отново е арена на сериозни стратегически състезания и е подложена на натиск от различни страни. И Русия и Китай искат да пречупят Запада. Русия иска да го разедини, а Китай да го изтиска. Те са особено агресивни в Централна и Източна Европа. Наш основен приоритет е да предовратим руската агресия. През последните години реваншисткия Кремъл се опита да промени границите, чрез заплахи и атаки над съседите, започна дезинформационна и кибер кампания срещу Запада, включително и разполагане на военни сили по западните граници", подчерта Мичъл.

САЩ искат добри отношения с Русия, но това ще стане, само когато Москва промени агресивното си поведение, каза още Уес Мичъл. 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Димо
    1 0
    11:35, 27 юни 2018
    "Ангажименти" = намеса, просто заменете думите и ще видите реалността..

Още новини

Последни новини