Ситуацията след потопа се нормализира, щетите обаче са сериозни

Ситуацията след пороите на 28 юни в Смолян и областта постепенно се нормализира, но щетите са много сериозни, каза областният управител на Смолян Недялко Славов и обобщи, че през последните 12 часа не е валяло,  нивата на реките падат, а язовирите в Смолянска област не са преливали дори при обилните валежи на 28 юни. В средата на следващата седмица ще стане ясен реалния размер на щетите, след като приключат огледите по общинската инфраструктура и републиканската пътна мрежа, уточни Славов.

Най-сериозни са пораженията върху уличната мрежа на областния град Смолян, където тепърва ще се отстраняват щетите.

На много места в цялата област има изнесени пътни настилки, подкопани и пропаднали пътни участъци, срутища и свличания на земна маса,  където движението е в едната лента.

Няма прекъснати пътища в областта, остават затворени превантивно единствено двете трасета Момчиловци – Лъки, което е слабо натоварено и пътят за Забърдо, където се обрушават скали.  Шосето към туристическото село ще остане затворено до края на деня, за да могат екипите да обезопасят района. Мерките са предпазни, но при нужда има готовност за контролирано пропускане на автомобили за спешна помощ или други нужди за хората в селото. Целта е да не се допусне падане на камъни върху преминаващите автомолбили, поясни областният управител.

В девинския кв. „Настан“ има компрометиран водопровод, стената под него е поддала, но в момента се работи и водата е спряна като предпазна мярка.

По-сериозни са щетите по водопровода по пътя Смилян-Рудозем, тръбите буквално висят във въздуха и там предстои сериозна възстановителна работа през следващите дни, но водоподаването не е спряно. Във всички населени места, които пострадаха от обилните дъждове, основно в общините Девин, Смолян и Чепеларе, продължават аварийно – възстановителните работи, като предстои да се извършат и превантивни дейности – укрепване и изграждане на подпорни стени, и други.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини