Повече кандидат-студенти в Пловдивския университет, удължен е срокът за кандидатстване с оценка от матурите

Броят е с 617 повече от миналата година, удължава се срокът за кандидатстване само с оценка от ДЗИ

Общо 5 196 души са подали документи за участие в редовната кандидат-студентска кампания на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Това е броят на кандидатствалите само за специалностите във висшето училище, не и за филиалите му. Те ще се съревновават за 2 760 места в редовна форма на обучение и 502 в задочна.

Справка на университета показва, че миналата година за редовната изпитна сесия са се записали 4 579 човека, което с 617 по-малко в сравнение с кандидатите сега. Към момента общо 203 са записаните нови студенти с отлични оценки от предварителните изпити и отличници от състезания. Броят е по-висок в сравнение със същия период миналата година, когато записаните по този ред са били 164 души.

Документи за явяване на изпитите през м. юли се приемаха от 13 до 27 юни. ПУ „Паисий Хилендарски“ удължи единствено срока за приемане на документи за кандидатстване с оценка от матура до 5 юли. Към момента кандидатствали само с оценка от държавен зрелостен изпит са 2 471 души, което съответства на почти 48% от всички кандидат-студенти за редовната кампания.

Подобно на предходната година и сега първите две места при най-предпочитаните специалности в редовна форма на обучение са за бакалавърските програми „Софтуерно инженерство“ с 314 кандидати за 90 места, и „Софтуерни технологии и дизайн“ – 260 кандидати за 90 места. Специалността „Право“ е посочена като първо желание от 224 човека при обявен прием от 130 места. Четвърта е бакалавърската програма „Предучилищна и начална училищна педагогика“ – тя е първи избор на 218 души, които ще се борят за 120 места.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини