В Смолян обсъждаха концепция за цялостен „ремонт“ на Закона за социалните услуги

Областният управител на Смолян Недялко Славов откри и ръководи заседание, на което се проведе обсъждане на областно ниво на Проекта на Концепция на Закона за социалните услуги.

Разработването на новия Закон за социални услуги е един от основните приоритети в областта на социалната сфера. Целта на този закон е да уреди специфичните обществени отношения, свързани с предоставянето, ползването, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на социалните услуги. За бъдещата визия на Закона е важно да се проведат задълбочени обществени обдъждания във всички области в страната.

Директорът на РД „Социално подпомагане“ Петя Пампорова представи новата Концепция на Закона за социалните услуги. Тя наблегна върху новите моменти, като отбеляза, че се предвиждат активни мерки за развитие на социалните услуги, така че да бъдат обхванати всички уязвими групи. Социалните услуги ще бъдат групирани на универсални, специализирани и високоспециализирани, като всяка нужда ще бъде индивидуално оценявана и ще има мониторинг върху постигнатите резултати на база на поставените цели. На общините ще се делегират повече правомощия с цел предоставяните услуги да бъдат максимално близо до дома на потребителите.

Това изисква общинските центрове да осигурят и развиват кадрови ресурс, който може да отговори на индивидуалните потребности на ползвателите на социални услуги.

Стремежът на концепцията е да се създаде такава правна норма, която да осигури по-лесен достъп до социалните услуги, тяхното по-добро качество и ефективност и интегрираност на подкрепата. Националната карта на социалните услуги ще се формира на базата на анализа на потребностите. В режима на дискусия всички участници в общественото обсъждане, които представляват заинтересованите страни, дадоха препоръки, предложения и споделиха своите притеснения.

Славов призова участниците да предоставят в Областна администрация Смолян до 9 юли сутринта в писмен вариант своите предложения и коментари. След тяхното обобщение на областно ниво, те ще бъдат предоставени на вниманието на работната група към министъра на труда и социалната политика, в която участват и много организации от неправителствения сектор.

„Целта е чрез създаването на социална карта да се гарантира, финансово обезпечи и кадрово осигури функционирането на дейността. Концепцията, която се представя на нашето внимание, определено надгражда постиженията, които имаме в областта на предоставяне на социални услуги. ”, обобщи областният управител, подчертавайки, че е на лице стремеж и политически ангажимент за осигуряване на по-качествени и достъпни социални услуги.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини