Какво става с тялото, когато ни липсва секс

Сексът е важен фактор за успеха на една връзка. Доказано е, че двойките, които имат по-добри интимни отношения, се разбират по-добре и рядко се карат. Няма точна дефиниция за това колко често на седмица или месец трябва да правим секс, но е ясно едно –неговата липса оказва негативно влияние върху здравословното ни състояние.

Когато двама души се разделят, те могат да не правят секс с месеци, но какво се случва с тялото им? Стресът и раздразнението са първите странични ефекти. Оказва се, че липсата на оргазъм и горещи емоции в леглото може да побърка човек. Затова психолозите съветват да потърсим секс за една нощ, ако не успеем да намерим нов партньор.

Как ни се отразява липсата на секс?

Възбудата и оргазмът помагат на тялото да произвежда повече ендорфини – хормони на щастието. Те намаляват болката в тялото и подобряват настроението. Ако не правите секс няколко месеца, ще се получи дисбаланс на този вид хормони, което също носи своите недостатъци, например стрес.

Проучване, публикувано в списание „Фамилна психология“ през 2010 г. показва, че студентките, които правят повече секс преди сесията, са по-малко напрегнати по време на изпитите. От друга страна тези, които са се фокусирали върху ученето и са забравили за секса, се чувствали много по-зле психически по време на подготовката и самите изпити. Разбира се, има най-различни начини да намалим стреса, но сексът е един от най-бързите и ефективните.​

Когато двама души излизат, но не спят заедно, те не са достатъчно удовлетворени един от друг. Причината е, че има връзка между емоционалните и интимни отношения. Ако единият партньор не изпитва удоволствие от секса или не желае да спи с другия, нещата между тях започват да се влошават. По време на оргазъм се отделя веществото окситоцин, известно още като хормон на любовта. Когато достигне до мозъка, той помага на човек да се отпусне и освободи психически, което е предпоставка за удовлетвореност във връзката.

Освен раздразнителността и липсата на настроение, сушата в леглото се отразява негативно на имунната система. Когато човек не мастурбира и не прави секс, тялото му не произвежда хормоните на щастието, а повече кортизол, който увеличава напрежението и депресивните състояния. А при по-голям стрес тялото е по-податливо на инфекции, защото работата на имунната система се забавя. В тази връзка самотните хора се разболяват по-често от тези, които са обвързани и правят по-често секс.

Не на последно място, липсата на интимност води до еректилна дисфункция при мъжете на средна възраст. Това показват резултатите от проучване, публикувано в американско списание по медицина през 2008 г. То обхваща близо 900 мъже на възраст между 55 и 75години. При тези, които са посочили, че не правят секс или спят с партньорките си по-рядко, се наблюдават проблеми с ерекцията. 

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини