Излязоха резултатите на кандидат-студентите в Пловдивския университет, наплив за софтуерни специалисти

Отличните оценки от редовната юлска сесия са 178, с най-високи минимални балове за прием са специалностите „Културен туризъм“, „Лингвистика с маркетинг“ и „Софтуерно инженерство

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ обявява първото си класиране на 10 юли. Срокът за записване на приетите е от днес 11 юли до 13 юли включително, а второто класиране ще бъде обявено на 17 юли, съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Мария Стоянова.

Получените отлични оценки са 178, като от тях 30 са пълните шестици. Оценки „Много добър“ и „Добър“ са получили 1213 кандидати. Със слаб резултат са 303 човека, уточни доц. Стоянова.

По традиция изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър“ се провеждат през месец септември в три кръга. За настоящата година датите за явяване са 10, 11 и 12 септември, до момента за тях са се записали 26 души.

И през тази година имаше кандидат-студент, изброил рекорден брой желания – 37 специалности, а най-големият брой заявени изпити от един кандидат бе 4. Най-възрастният кандидат е жена на 56 години, кандидаствала за прием в специалност „Психология“, най-младият е 18-годишно момиче, избрало „Право“.

Продължава положителната тенденция от последните години да се увеличава кандидатстудентският интерес към природните и техническите науки. Сред фаворитите на бъдещите висшисти са редовните форми на обучение по бакалавърските специалности „Информационно и компютърно инженерство“, „Медицинска биология“, „Медицинска химия“, „Фармацевтични биотехнологии“, „Автомобилна техника”. Запазва се и наложилият се през последните години висок интерес към педагогическата специалност „Физическо възпитание”.

Подобно на предходната година и първото място при най-предпочитаните специалности в редовна форма на обучение е за бакалавърската програма „Софтуерно инженерство“, следвана от „Софтуерни технологии и дизайн“, „Право“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Психология“, „Английска филология“, „Маркетинг“, „Приложна лингвистика – английски с втори чужд език“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“, „Бизнес информационни технологии“, „Финанси“, „Молекулярна биология“. Макар и не в челните места по брой кандидати, на голям кандидатстудентски интерес се радват специалностите „Графичен дизайн с реклама“ и „Културени туризъм“.

Приетите по първа желана специалност студенти трябва да се запишат от 11 юли до 13 юли 2017 г., в про­ти­вен слу­чай гу­бят пра­во на уча­стие в след­ва­щи­те кла­си­ра­ния. Записването става при инспектора по съответната специалност (https://uni-plovdiv.bg/pages/index/184/).

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини