Няколко причини за подут корем, макар да не ядете много

Сол

Най-често добавяната подправка към ястия и салати си я познаваме като враг на сърцето. Намаляването на консумацията й е препоръчително не само по тази причина, а и защото солта задържа вода в организма, което ни прави подути.

Дъвка

Колкото и безобидно да ни изглежда дъвченето, стомахът ни не мисли така. Движенията, които извършваме с устата си, го подлъгват, че приемаме хранаи се стартира производството на стомашни сокове, които да я разградят.

Това може да доведе до киселини. Освен това, при дъвченето вкарваме въздух в хранопровода, което предизвиква подуване. Затова трябва и да се храним винаги със затворена уста.

Газирани напитки

Тук няма нужда от много пояснения. Те предизвикат подуване и неприятно усещане за тежест. Повечето съдържат и голямо количество захар, което не се отразява добре на талията.

Бирата пък е враг на плоския корем не само защото е газирана. Алкохолът в нея води до развитието на стомашни бактерии, предизвикващи допълнително подуване. И така биреното коремче е налице.

Сладко

Захарните изделия повишават нивата на инсулин в кръвта. А това е аларма за организма да започне да трупа повече мазнини, предимно в областта на талията. Ако този ефект се забелязва след време, то веднага след консумация захарта захранва лошите бактерии в червата и се създават неприятни газове.

Зеленчуци

Знаем, че броколите, карфиолът и зелето са полезни. Но са и трудни за разграждане в стомаха. Затова нищо чудно да си тръгнем подути от обяд, дори да сме похапвали само от тези зеленчуци. Препоръчително е да са минали термична обработка, за да минимализираме неприятния ефект.

Недоспиване

Недостатъчното количество сън води до покачване на телесната маса, и то само от ненужни мазнини. А коремът е една от най-податливите области. Затова има пряка връзка между недоспиването и закръглеността.

Обезводняване

Ако консумираме достатъчно, организмът ни няма да задържа излишни количества за спешни случаи. Има само едно важно уточнение - не е добре да пием вода, докато се храним, защото така коремът ни ще се подуе.

Лоша стойка

Когато сме изправени, изглеждаме по-стройни. Ако ходим и стоим прегърбени, коремът е по-забележим. Добрата поза на тялото е важна и за цялостното ни здравословно състояние.

Стрес

Когато живеем и работим под постоянно напрежение, нивата на кортизол в организма се покачват. А това води до същото онова трупане на мазнини, както при консумацията на сладко, пише Reader's Digest.

Хормонът на стреса предупреждава тялото , че може да изпаднем в извънредна ситуация, в която да се наложи да преживява със складираното в областта на талията и ханша.

Източник: http://www.zajenata.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини