Д-р Марин Мухтаров:Как да избегнем прегряването

Как да избегнем прегряването и последиците от него, като спазваме някои прости, но ефективни превантивни мерки, свързани с консумацията на храна, с приема на течности и с режима на живот и труд, обяснява д-р Марин Мухтаров, д.м., от МБАЛ “Кърджали” - специалист по вътрешни болести, гастроентерология и магистър по “Обществено здраве и здравен мениджмънт”. Д-р Мухтаров е автор на новоизлязлата монография “Кистна ехинококоза. Подценена хронична болест: медицински, екологични, социално-икономически аспекти” с рецензенти член-кореспондент д-р Олга Полякова-Кръстева, д.б.н. и доц. д-р Йордан Генов, д.м. 

През горещите дни тялото няма нужда да произвежда топлина. Поради това необходимостта от енергия намалява и организмът не се нуждае от висококалорична храна. Избягвайте мазнините от животински произход, намалете консумацията на месо или го заменете с прясна риба и морски дарове. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, които са в изобилие през този сезон. Избягвайте консервирани, пушени, пържени и бързо развалящи се хранителни продукти. Прескочете храненето на обяд, когато е най-горещо или го заменете с порция таратор, гаспачо или друга студена супа. Преместете основните приеми на храна сутрин и вечер. За да предотвратите размножаването на болестотворни микроорганизми, е от изключителна важност в горещите дни да спазвате стриктно хигиенните и технологичните изисквания при приготвянето на храна и съхраняването на продуктите. За предпазване от предаване на заразни и паразитни болести се препоръчва плодовете и зеленчуците да се консумират след старателно измиване с вода, която е с гарантирано качество.

За да се предпазим от обезводняване, се препоръчва прием на повече течности. Предпочитани са питейна или трапезна вода, чай, плодови сокове, айрян и други нискомаслени млечнокисели напитки, ошав от сушени плодове. В горещите дни хората с умерена двигателна активно е желателно да изпиват около 1,5 литра течност. При интензивна работа или спорт количеството й трябва да е още по-голямо. Най-лесно може да се ориентирате по цвета на урината - ако сте приели достатъчно течности, тя трябва да е почти безцветна. Имайте предвид, че приемът на големи количества вода не се отнася на хора с някои бъбречни и сърдечносъдови заболявания. В такива случаи е уместно да се консултирате с вашия лекар. Избягвайте газирани напитки, както и течности, подсладени със захар, енерготоници и алкохол. Препоръчва се температурата на разхладителните напитки да е в диапазона от 12 до 15 градуса.  

Д-р Марин Мухтаров

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини